Türkiye Maliki'ye suikast hazırlığı içinde mi?

Norveç'in Austin Radyosu tarafından yayımlanan bir habere göre Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan'la birlikte bazı muhalif güçlerin Irak Başbakanı Maliki'ye suikast hazırlığı içinde olduğu iddia edildi.

Norveç'te yayın yapan Austin Radyosu, bazı muhalif güçlerin Irak Başbakanı Nuri Maliki'ye dönük bir suikast hazırlığı içinde olduğunu iddia ederken, haberde, Batılı güçlerin Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan'ın bu plana ortak olmasından duyduğu endişe dile getirildi.

Batılı ülkelerin, Katar, Türkiye ve Suudi yetkililere böyle “çılgınca ve sorumsuz” bir plana dahil olmaması yönünde baskı uyguladığı ifade edilen haberde, bu tür bir girişimin başta Türkiye ve Suudi Arabistan olmak üzere bölge ülkeleri için “tehlikeli sonuçları” olacağı belirtildi.

İddia, Katar da dahil olmak üzere birkaç bölge ülkesinin, Irak’taki El Anbar bölgesinde Irak Finans Bakanı Rafia El-İssavi’ye destek yürüyüşüne katılan kişilere 100’er dolar verdiği yönünde haberlerin çıkmasının adından ortaya atılırıken, El-İssavi’nin korumalarının geçtiğimiz ay terörizm suçlaması ile tutuklandığına dikkat çekildi.

Öte yandan Irak’ın El-Nakhil haber ajansı, El-İssavi’nin korumalarının tutuklanmasından sonra, özellikle Katar ve diğer bölge ülkeleri ile bağlantılı çeşitli grupların Anbar, Selahaddin ve Nineveh bölgelerinde Irak hükümetine karşı yapılan gösterilere katılan sempatizanlarına yüklü meblağlar ödediğini iddia etti.

Urak El-Kali gazetesi ise, Doha’nın İssavi’yi Irak’taki Sünni protestoların liderliğini alması amacıyla desteklediğini yazdı.

Cemal El-Batik, FNA ajansına, “Son günlerde Irak’taki protestoların amacı ülkeyi boğma amacını taşıyor ve bu senaryo dış ülkeler tarafından yönetiliyor” dedi. El-Batik belli muhalif liderlerinin bu senaryoya katıldığına ve Irak’a karşı bölgesel ve uluslararası bir oyuna girişildiği uyarısında bulundu.

(soL- Dış Haberler)