Türkiye Kıbrıs'ta politika değiştiriyor

<strong></strong>Dün gerçekleşen M. Ali Talat – Abdullah Gül görüşmesinin ardından yapılan açıklamalar, Türkiye’nin Kıbrıs politikasında değişiklik sinyalleri verdi. Açıklamalar, Türkiye’nin daha önce “kırmızı çizgi” olarak tanımladığı garantörler konusunu AB ile müzakereye açacağına işaret ediyor.

soL (HABER MERKEZİ) KKTC Cumhurbaşkanı M. Ali Talat ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül arasında gerçekleşen görüşmelerin ardından yapılan açıklamalar, Türkiye’nin Kıbrıs politikasında değişiklik sinyalleri verdiği yönünde yorumlandı.

Talat’ın Kıbrıs Cumhuriyeti ile sürdürülen müzakere sürecine dair görüşmelerde bulunmak üzere gerçekleştirdiği Ankara ziyareti dün başladı. Yaklaşık iki saat süren baş başa ve heyetler arası görüşmeler ardından yapılan basın toplantısında Gül, “nihai hedefin, Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüm çerçevesi içinde kalıcı barışın gelmesi ve neticede Türkiye, Yunanistan, bütün Ada ve hep beraber AB içinde ayrı bir işbirliği alanı oluşturulması” olduğunu belirtti. Gül, “bunun için görüşmelerin hızlı bir şekilde neticelenmesinin arzu edildiğini ve mümkünse bunun sene sonunda referandumla halkoyuna sunulmasının istendiğini” de söyledi.

Garantörlük başlığında AB ile müzakere sinyali
Türkiye'nin yürütülen müzakerelerle ilgili yerleşik parametreleri bulunduğunu vurgulayan Gül, sözlerine şöyle devam etti
“(Bu parametreler nelerdir) derseniz, bunların başında gerçek anlamda bir, iki kesimlilik olduğunu, eşit yetki paylaşımı esası üzerine oluşması gerektiğini ve yeni bir ortaklık şeklinde ortaya çıkması gerektiğini ileri sürmekteyiz. Kapsamlı bir çözüme ulaşılırsa bu çözümün onuncu protokolün yerini alacak yeni protokollerle AB'nin birincil hukuku haline gelmesinin Türkiye arzu etmektedir.”
Gül’ün garantörler konusunu parametreler arasında anmaması dikkat çekerken, Türkiye’nin daha önce Talat tarafından dile getirilen, “AB’nin de katıldığı bir 5’li garantörler toplantısı” fikrini benimseyerek, toplantı sürecinde garantörler başlığını pazarlık masasına yatırmaya hazırlandığı” yorumları yapılmakta.

“Garantörlük Kıbrıs Türklerinin ve Rumlarının meselesi değil”

Gül’ün, “müzakere sürecinde garantörlük ve ittifak anlaşmaları konusunda olumlu gelişmeler olup olmadığı” sorusuna verdiği yanıtta “Garanti ve ittifak konuları Kıbrıs Türklerinin ve Rumlarının meselesi değil, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin meselesidir.” ifadesini kullanması dikkat çekti.
Gül’ün sözleri, garantörler meselesini, Kuzey ve Güney Kıbrıs arasında yürütülen müzakerelerin gündemi olmaktan çıkarmaya yöneldiği şeklinde yorumlandı.

Hristofyas’tan açıklama geldi

Kıbrıs Cumhuriyeti lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununun çözümü durumunda Kıbrıs'ın garantilere ihtiyacı olmayacağını belirtti.
Akşam saatlerinde basına açıklama yapan Dimitris Hristofyas, Kıbrıs halkının garantörlüğün sonucundan ıstırap çektiğini belirterek, “Bundan ıstırap çekmiş insanlar olarak, garantilerin sürmesini istemiyoruz. Biz bu tutumu kamuoyunda ve müzakereler sırasında ortaya koyduk ve bunu destekleyici argümanlarımızı sunduk” dedi.
Garanti sisteminin sürmesi için herhangi bir alternatif sunmadıklarını ifade eden Hristofyas, “Kıbrıs'ta herhangi bir garantiye ihtiyaç olmadığını savunduklarını” tekrarladı.