Türkiye, Irak hükümeti ile arasındaki gerilimi azaltmaya mı çalışıyor?

Irak hükümeti ile Türkiye-Kuveyt girişimi arsasında, Irak’ın güney bölümündeki alanlarda enerji arama çalışması yapılması ile ilgili bir anlaşma imzalandı. Anlaşmanın Türkiye ile Irak hükümeti arasındaki gerilimin tırmanmaya başladığı döneme denk gelmesi, Türkiye, gerilimi azaltmaya mı çalıyor sorusunu sorduruyor.

İki gün önce Irak hükümeti ile Türkiye-Kuveyt girişimi arasında Irak’ın güney bölümünde enerji arama çalışması yapılmasıyla ilgili bir anlaşma imzalandı. İki hafta önce de, Türkiye ile Irak hükümeti arasında, Basra petrolünün Kerkük hattı üzerinden Ceyhan’a oradan da dünyaya pazarlanmasıyla ilgili bir anlaşma yapılmış, 10 Temmuz’da da Türkiye, teknik araştırma çalışmasının planlarını açıklamıştı.

Son iki haftada yaşanan bu gelişmeler, Türkiye’nin Irak hükümeti ile arasındaki gerilimi azaltmaya çalıştığı yorumlarına neden oluyor. Fakat Türkiye’nin bu tür girişimlerle Irak hükümeti ile arasındaki gerilimi azaltabileceğini söylemek pek mümkün gözükmüyor.

Özellikle, Irak merkezi yönetimi ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında yaşanan tartışmalarda Türkiye’nin, "gerekirse bağımsızlığımızı ilan ederiz", "Kuzey Irak’tan çıkan petrolü paylaşmayız" diyen Barzani'nin açıkça yanında yer alması, Irak hükümeti için önemli bir sorun olarak duruyor.

Türkiye ile Irak hükümeti arasındaki gerilim aylardır devam ediyor. Nisan ayında, Irak hükümetinin aksi yöndeki çağrılarına rağmen, AKP, bombalı saldırılar, suikastlar ve katliamlar örgütlemek de dahil 150 ayrı suçtan hakkında dava açılan Haşimi'ye siyasi sığınma hakkı vermişti.

Yine, Nisan ayında Barzani’nin Türkiye’ye gelmesi, Irak ve petrol konularında görüşmelerde bulunması Irak hükümetini rahatsız etmişti.

Bu hafta içinde de Türkiye, Irak yönetiminden iki uyarı almıştı. Irak hükümet sözcüsü Ali Debbağ pazar günü, ikili ilişkilerin zarar görmemesi için Türkiye’nin Kuzey Irak özerk yönetimi ile yaptığı petrol ticaretine son vermesi gerektiğini söylemiş, dün de yaptığı açıklamada "Türkiye'yi hava sahası ve sınır ihlalleri konusunda uyarıyoruz" demişti.

(soL-Dış Haberler)