Türkiye F-35’ler için 16 milyar dolar harcayacak

Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye’nin F-35 projesinden çekilmediğini, toplam 100 uçak için 16 milyar dolar harcanacağını, projenin iptalinin söz konusu olmadığını duyurdu.

Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye’nin de parçası olduğu F-35 projesi hakkında verilen soru önergesine yazılı olarak yanıt verdi. Yılmaz yanıtında uçakların alımının iptal edilmesinin şimdilik söz konusu olmadığını, ilk aşamada iki F-35 savaş uçağının satın alınacağını ifade etti. Toplamda 100 F-35’in alınmasının planlandığını belirten Yılmaz, bugün itibarıyla projenin toplam maliyetinin 16 milyar dolar olmasının öngörüldüğünü de söyledi. Yılmaz gelecek yıllarda yapılacak alımların süregiden müzakereler çerçevesinde değerlendirileceğini, Türkiye’nin uçağın geliştirilme aşaması için yaptığı katkıların şu ana kadar 315 milyon dolara ulaştığını da sözlerine ekledi.

İlk planda alınacak iki savaş uçağının 2015’te teslim edilmesi bekleniyor.

Maliyetlerin artması bekleniyor
ABD’li silah tekeli Lockheed Martin tarafından geliştirilen F-35’lerin maliyetinin, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon önümüzdeki beş yıl için sipariş ettiği 179 uçağın alımını iptal etmesi nedeniyle artması bekleniyor. Pentagon, Lockheed Martin’den F-35 siparişlerini bütçe kısıntısı nedeniyle geri çektiğini açıklamıştı.

Reuters’e konuşan Pantagon sözcüsü Cheryl Irwin, üst düzey savunma yetkililerinin en büyük silah alım programının maliyet tahminleri ve alım planını gözden geçirmek üzere geçtiğimiz Salı günü toplandığını, ancak nihai kararın birkaç hafta daha kamuoyuna açıklanmayacağını söyledi.

(soL - Dış Haberler)