'Türkiye El Kaide'ye yardım ediyor'

Suriye'nin en büyük kentlerinden biri olan Halep'te muhalifler ile Suriye yönetimi arasındaki çatışma devam ederken, El Kaide'nin Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren kolu El Nusra Cephesi'nin komutanı Washington Post'a verdiği röportajda Türkiye'den yardım aldıklarını söyledi.

ABD'de yayımlanan Washington Post gazetesi, El Kaide'nin Suriye ve Irak'ta faaliyet gösteren yan örgütü El Nusra Cephesi komutanı ile röportaj yaptı. Özgür Suriye Ordusu’nun "seküler" olduğunu, kendilerinin ise cihat için savaştığını belirten militanlar, Türkiye’den yardım aldıklarını açıkladı.

Özgür Suriye Ordusu'nun yerine El Kaide gibi grupların yükseldiğine dikkat çekilen haberde, militanların farklı tür silahlar kullandıkları ve komutanlarının lüks araçlara bindiğine dikkat çekildi.

Söz konusu haberde, El Nusra ile Özgür Suriye Ordusu’nun ayrı hareket ettiği ancak bunun henüz silahlı muhalifler arası bir bölünme anlamına gelmediği ifade edildi.

"Türkiye'den bir kurye aracıyla yardım aldık"

Halep'te farklı uluslardan 300 militanı komuta ettiğini belirten El Nusra Cephesi komutanı, Türkiye'den kendilerine yardım geldiğini açıkladı.
“Dürüst olmak gerekirse, destek aldık, ama nereden olduğunu bilmiyorum " diyen militan, Türkiye'den bir kurye vasıtasıyla nakit olarak yardım aldıklarını sözlerine ekledi.

Washington Post’a konuşan El Nusra Cephesi komutanı, Halep’in yanı sıra Humus, İdlib ve Şam’da da savaşan yüzlerce militanlarının olduğunu belirtiyor.

Ocak ayında cihat çağırısı yapıldı

El Nusra cephesi, Ocak ayında internet üzerinden Esad rejimini silahlı mücadeleyle devirmek için gönüllülere cihat çağrısında bulunmuştu. Bir ay sonra, El Nusra Şam’da başlayan ve Halep’e yayılan intihar saldırını üstlenmişti.

El Nusra cephesi adlı örgüt, 29 Mayıs'ta Deyr Ez Zor kentinde 13 işçinin boğazlarının kesilerek öldürülmesi gibi katliamları üstlenmişti. Özel El İhbariye kanalının Şam'daki bürosuna yönelik yedi kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı da üstlenen örgüt ayrıca sivillerin yoğun olduğu yerlerde bombalı saldırılar düzenlediği için eleştirilerin hedefi oluyor.

Aynı şekilde, Şam'da gerçekleştirilen ve 55 kişinin ölümüne, 372 kişinin de yaralanmasına neden olan terörist saldırı, El Nusra Cephesi tarafından üstlenilmişti.

İnternetten bir video yayınlayan örgüt, istihbarat binasına yapılan saldırının, "rejimin meskun yerleşim yerlerini bombalamasına karşı bir misilleme" olduğunu duyurmuştu.

Mayıs ayında örgüt Şam ve Halep'te düzenlenen bombalı saldırıları da üstlenmişti.

19 Temmuz'da evinden kaçırılan Suriye Devlet Televizyonu'nun sunucusu Muhammed el-Said'in, El Kaide ile bağlantılı El Nusra Cephesi tarafından "ibret olsun" denilerek infaz edildiği iddia edilmişti. Olayın ardından örgüt yaptığı açıklamada, "bu rejmi destekleyen herkese ders olsun" demişti.

Röportajlar Halep ve Antakya'dan
Diğer taraftan, sendika.org'un dikkat çektiği ayrıntıya göre, röportajı gerçekleştiren gazetecilerden Justin Vela'nın Halep’ten, Liz Sly'nin ise Antakya’dan haberi bildirdiğini belirtmesi ise gözlerden kaçmadı.

Washington Post’ta yer alan bu röportaj Hatay'da El Kaide’nin varlığının artık bir sır olmadığını gösteriyor. Zaman zaman basına yansıyan haberlere göre, militanlar kentin her bölgesinde, kimliklerini gizlemeden rahatça dolaşabiliyor, sınırı geçip eylemler yapabiliyor ve yaralılarını kendilerine tahsis edilmiş hastanelerde tedavi edebiliyorlar.

Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı resmi açıklamada, Türkiye'de bulunan Suriyeli sayısının 65 bin olduğu, bunların da değişik kamplarda devlet kontrolünde kaldıkları sıklıkla açıklamıştı.

Oysa en az kamplarda kalan kadar, kentin çeşitli yerlerinde kalanlar da var. Reyhanlı ilçesinde yaklaşık 9-10 bin kişi, Yayladağı’n da 4-5 bin kişi, Antakya Merkez de ise yaklaşık 18-20 bin kişinin kaldığı söyleniyor. Devletin kamplarının dışında yaklaşık 40 bin kişi kontrolsüz bir şekilde kalıyor.

(soL - Haber Merkezi)