'Türkiye diyalogu engelliyor'

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, silahlı muhaliflere diyalog çağrısını yinelerken, Türkiye'nin ise muhaliflere diyalog görüşmelerine katılmamaları için baskı yaptığını ifade etti. Muallim, "Suriye'nin geleceğine bizzat Suriye halkı karar verecekti" dedi.

İran'ın başkenti Tahran'da, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi'yle birlikte ortak basın açıklaması yapan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, muhaliflerle diyalog çağrısını yineledi.

Yurt Gazetesi’nin haberine göre, Muallim, ''Biz diyaloga inanıyoruz, diyalogu reddeden şiddeti savunmuş olur'' dedi.

Kendilerinin hukuk önünde eşitlik ve çok sesli demokrasiden yana olduğunu belirten Muallim, "Silah taşıyanlar bilmelidir ki: Şiddet ve silah geleceği inşa etmez, sadece ıslah geleceği inşa eder'' diye konuştu.

“Türkiye diyalogu engelliyor”
Suriye'deki krizi yönetmeye çalıştıklarını söyleyen Muallim, ''Biz yönetimimizle ve yanımızda duran dost ülkelerle birlikte direnmeye devam ediyoruz" diyerek, Katar'ın Libya'da olduğu gibi Suriye'ye askeri müdahale için baskı yaptığını, Türkiye'nin ise muhaliflere diyalog görüşmelerine katılmamaları için baskı yaptığını ifade etti.

Muallim, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Biz başta ABD olmak üzere her kanaldan gelecek samimi görüşmelere açığız. Amerika bu kanı durdurabilir. Tek çözüm siyasi çözümdür. Suriye hükümetinin, tüm silahlı gruplar olmak üzere herkese diyalog kapısı açıktır''

“Suriye’nin geleceğine bizzat Suriye halkı karar verecektir”
"Siyasi diyalogun başarısı için şiddet durmalı. Bu da şiddetin kaynağının kurutulmasıyla mümkün olacak" diyen Muallim şunları kaydetti: "Tüm Suriyelilere sesleniyorum, artık bu kadar kan dökülmesi yeter, Suriye'nin geleceğini inşa etmek isteyenler müzakerelere katılmalı."

Suriye'nin içişlerine müdahaleyi, baskı ve dikteyi kabul etmediklerini belirten Muallim, "Suriye'nin milli hâkimiyetine halel getirilmesine izin vermeyeceğiz" ifadesini kullandı.

Muallim, "Suriye'nin geleceğine bizzat Suriye halkı karar verecekti" dedi ve halkın oylarla hür iradesini ortaya koyup kendi liderlerini seçeceğine olan inancını dile getirdi.

“ABD gizli taktikler kullanıyor”
Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Churkin, Russia Today televizyonu muhabiriyle konuşurken, ABD’yi, Suriye hükümetiyle muhaliflerinin görüşme masasına oturmalarını engellediğini söyledi.

Churkin bu konuda “ABD, Suriye karşıtlarına direkt silah satmıyor, ama başka ülkeleri bu iş için kışkırtıyor” şeklinde konuştu. Churkin ayrıca “ABD aynı zamanda gizli taktikler kullanarak Şam hükümetiyle muhaliflerinin müzakere masasına oturmalarına engel olmaya çalışıyor” dedi.

Churkin açıklamalarının devamında Moskova’nın daima Suriye krizine tek çözüm olarak karşıt tarafların görüşmeleri tezini savunduğunu vurguladı.