Türkiye de İsrail'den özür dileyecek mi?

Mavi Marmara saldırısının ardından İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi üzerine, İsrail'de de bir başka kampanya başladı. Kampanyanın gündemi, 1942 yılında Karadeniz'de batan "Struma" gemisine ilişkin olarak bildirilirken, konu gazetelere de yansıdı.

Anka'nın haberine göre, Jerusalem Post gazetesinde yayınlanan bir makalede, Romanya'daki rejimden kaçan yüzlerce Yahudi'yi Filistine'e taşıyan geminin, teknik arıza nedeniyle Türkiye kıyılarına yanaşmasına izin verildiği, birkaç ay sonra ise yetkililer tarafından "denize açılmaya zorlandığı", ardından ise battığı iddia ediliyor.

"Türkiye, 'Struma' konusunda bize bir özür borçlu" başlığının kullandığı makalede, "2. Dünya Savaşı sırasında Türklerin karıştığı utanç verici olay", "Türkler onları ölüme gönderdi" gibi ifadeler kullanılıyor.

Öte yandan, makalenin yayınlanmasını takiben, Binyamin Netanyahu'nun başında bulunduğu koalisyonun en büyük ortağı Likud milletvekillerinden Moşe Feiglin, bir sosyal paylaşım sitesinde yaptığı açıklamada, "Gerçek şudur ki bizim bir özre ihtiyacımız yok. Finansal tazminata da yok" dedi.

Yahudilerin "hatırlamayı bildiklerini" belirten Feiglin, "Bu sözleri okuyanlar Türkçe biliyorlarsa lütfen bir kopyasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a göndersin ki o da, utancı paylaşabilsin" ifadelerini kullandı.