Türkiye, Cenevre'yi bozmaya mı çalışıyor?

Cenevre 2 yaklaşırken, konferansın hangi bileşenlerle yapılacağına dair soru işaretleri de çoğalıyor. Türkiye'nin, Batı destekli muhalefette meydana gelen istifa depremine önce destek verdiği sonra arabuluculuk yaptığı konuşulurken, Suudiler koalisyonun tek temsilci olduğunu belirtiyor.

(soL - Dış Haberler) Suriye'deki krizin siyasi çözümü için toplanması planlanan ikinci Cenevre konferansı öncesinde, uluslararası ve bölgesel güçler de Suriye üzerinden kendi hamlelerini yapmaya başladılar.

Geçtiğimiz günlerde, görev süresi dolan Suudi Arabistan destekli Suriye Ulusal Koalisyonu lideri Ahmed Carba'nın yeniden başkanlığa seçilmesi, batı destekli muhalefet içerisinde tepkilere neden oldu. 65 oy alan Carba'nın karşısındaki tek aday, Suriye'nin taraf değiştiren eski başbakanı Riyad Hicab'dı. Hicab'ı destekleyenler arasında Türkiye ve Katar bulunurken, ittifak kurduğu kişiler arasında Müslüman Kardeşler'e yakın Mustafa Sabbağ da vardı. Hicab, 52 oyda kaldı. Oylama neticesinde seçilen başkan yardımcıları arasında, Suriye Müslüman Kardeşler şebekesinin liderlerinden Faruk Tayfur da bulunuyor.

Lübnan'dan yayın yapan Daily Star'a konuşan muhaliflerden Hicab destekçisi Kemal Labvani, Ahmed Carba'nın koalisyona danışmadan BM, ABD ve Rusya'ya güvenceler verdiğini, kendilerini kandırmaya çalıştığını söyledi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal ise, Suriye Ulusal Konseyi'nin Suriye muhalefetinin tek meşru şemsiyesi olduğunu belirterek, Cenevre 2'nin Beşar Esad'ın dahil olmadığı ulusal bir hükümetin kurulmasına öncülük etmesi gerektiğini söyledi. Faysal, bazı grupların Cenevre 2'ye karşı çaba gösterdiğini savunurken, bunların konferansın amaçlarını değiştireceğinden korktuğunu vurguladı.

Türkiye'den geri adım
Türkiye ve Katar'ın Carba'nın yeniden seçilmesine karşı istifa eden 40'ın üzerinde muhalefet mensubuna verdiği desteğin geri çekilmeye başladığı da iddia ediliyor.

Zaman Alwasl'ın İstanbul'daki muhalefet kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Türk yetkililer istifa eden muhalefet bileşenlerinin yapmak istediği basın toplantısını iptal etti. Gerekçesi ise taraflar arasındaki sorunları çözmek ve gerilimi tırmandırmamak. Türkiye'nin yanı sıra bazı Arap yetkililerin de istifa edenlerden istifalarını geri almalarını isteyerek ortak bir zeminde buluşulmasını tavsiye ettiği belirtiliyor.

İstifa edenlerden Halid Hoca ise, yakında kendilerinin yeni bir muhalefet oluşumuna gideceklerini söyledi.