Türkiye BM Güvenlik Konseyi başkanlığını devralıyor

BM Güvenlik Konseyi üyelerinin birer ay boyunca yürüttüğü başkanlık görevi sırası Türkiye’de.

2009 yılında 192 ülkenin katılımıyla yapılan seçimlerde Türkiye de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne 2 yıllığına seçilmişti. Seçimler süresince özellikle Afrika ve Güney Amerika ülkelerine yapılan geziler ve verilen vaatler eleştiri almıştı. Konsey 5 daimi ve 10 geçici üyeye sahip. Üyeler sırayla 1’er aylığına konseyin başkanlığını yürütüyorlar. Eylül ayında sıra Türkiye’de olacak.

İran’a baskı sürecek
BM Güvenlik Konseyi en son İran’a yapılan yaptırımlarla gündeme gelmişti. Nükleer programı ABD tarafından beğenilmeyen İran, konseyin gündemine taşınmış, tereddütleri olan Rusya ve Çin de ikna edilerek Brezilya ve Türkiye’nin muhalefetiyle onaylanmıştı. ABD’nin baskısıyla önce Brezilya muhalefet etmekten vazgeçmiş ardından da Türkiye'nin kararları onayladığı konuşulmuştu. Kararın değişmesinde ABD’den gelen ve silah satışlarıyla ilgili olan ultimatomun etkili olduğu söyleniyor. Ahmedinejad yönetimi de Türkiye’nin arabuluculuk yapacağı planı bundan sonra uygulamayacaklarını bildirmişti.

Zirve hazırlıkları
Türkiye başkanlığı süresinde Güvenlik Konseyi zirvesi düzenlemeye çalışacak. Zirvenin barışı koruma amacıyla düzenleneceği söylense de nasıl bir düzenleme olacağı bilinmiyor. Türkiye' de ayrıca 192 ülkenin katılımıyla BM Genel Kurulu'nun yeni dönem çalışmalarına ilişkin oturumlar yapılacak ve 20-22 Eylül tarihlerinde "Binyıllık Kalkınma Hedefleri Zirvesi" de düzenlenecek.

Dünya gücü değil, ABD memuru
BM Güvenlik Konseyi seçimleri 2009 yılında AKP’nin siyasetine de malzeme olmuştu. Türkiye’nin bir dünya gücü olduğunu ispatlamak için kullanılan Güvenlik Konseyi’nin geçici üyeleri arasında Gabor ve Uganda da bulunuyor. Geçici üyelerin kararları veto etme veya şerh koyma yetkisi de bulunmuyor. Konsey, ABD’nin Irak ve Afganistan işgallerini onaylarken, İsrail’in politikalarına da sessiz kalmasıyla biliniyor.

(soL - Haber Merkezi)