Türk işadamı tarihi eser almaya geldi, IŞİD havaya uçurdu

IŞİD, Suriye'nin Rakka bölgesindeki 6. yüzyıldan kalma bir Bizans mozaiğini yok etti. IŞİD'in bu mozaikten bir Türk işadamının onu almak istemesi üzerine haberdar olduğu belirtiliyor.

(soL - Dış Haberler) Suriye'deki savaşta yok edilen insanlık hazinelerine bir yenisi daha eklendi.

İddiaya göre son olay, geçtiğimiz Ocak ayının ortalarında yaşandı. Independent'a konuşan ve şu anda Şam'da bulunan ismini vermek istemeyen Rakka bölgesi antik eserler sorumlusu, 12 ila 15 gün önce bir Türk işadamının Rakka'ya gelerek Bizans mozaiğini satın almak istediğini aktardı. Bunu duyan Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), mozaiği havaya uçurdu. Sorumlu, eserin tamamen yok olduğunu söyledi.

Kültür Bakanlığı'na bağlı müzeler ve antik eserler genel müdürü Profesör Mamun Abdülkerim, Suriye'deki krizin devam etmesi halinde erken Hıristiyan döneminden kalma bütün haçların, üzerinde mitolojik figürler olan bütün mozaiklerin ve binlerce Roma ve Bizans heykelinin yok olacağına emin olduğunu kaydetti. 2007 yılında bulunan 6. yüzyıl Bizans mozaiği hakkında da konuşan Abdülkerim, "Gerçekten çok önemli, çünkü mozaik hiç zarar görmemişti, ayrıca Bizans döneminden olmasına rağmen Roma teknikleri kullanılmıştı" dedi.

Profesör Abdülkerim, Suriye'deki tarihi eserlere yönelik tehdidin yalnızca IŞİD'den gelmediğini, Nusra Cephesi ve diğer İslamcı aşırıların da aynı tehdidin bir parçası olduğunu vurguladı.

Abdülkerim'in dikkat çektiği bir başka husus ise, tarihi eser mafyası. Roma ve erken dönem Hıristiyanlık uzmanının iddiasına göre, Türkiye, Irak ve Lübnan'da oluşturulan ekipler, bu mafya tarafından Suriye'ye tarihi eserleri kaçırmaya gönderiliyor.