Tunuslu gençler Libya’da silahlı eğitim görüyor, Türkiye üzerinden Suriye’ye geçiyor

<em>Yakın Doğu Haber</em>’de yayınlanan bir haberde, Libya’da bazı çetelerin gençlere silahlı eğitim verip Türkiye üzerinden Suriye’ye gönderdiği iddia edildi.

Suriye’de Esad rejimini yıkmaya çalışan “muhaliflerin” Suriyelilerden oluşmadığını gösteren örnekler günbegün artmaya devam ediyor. Türkler, Çeçenler, Afganlar, Libyalılar ve Sudanlılar derken şimdi de Tunusluların Suriyeli "muhaliflerin" içinde yer aldığı iddia edildi

Yakın Doğu Haber sitesi, Tunus’ta yayınlanan Tanit Press gazetesine dayandırdığı haberde, Libya’da Tunuslu gençlere silahlı eğitim verip Suriye’deki savaşa gönderen çetelerin oluştuğunu öne sürdü. Burada eğitilen gençler ise Türkiye üzerinden Suriye’ye geçiyor.

Gazetede Tunus’un Libya sınırının, Suriye’de savaşmaya gönderilen gönüllülerin toplandığı bir merkez haline geldiği belirtilirken, çetelerin körfez sermayesiyle finanse edildiğini ileri sürdü.

Tanit Press yazarı Ahmerd Nazif, onlarca Tunuslu gencin her gün Libya’ya gittiğini ve oradaki selefi milislerin kontrolü altındaki üslerde askeri eğitim aldıklarını bildirdi. Gençler eğitimlerini tamamladıktan sonra ise Türkiye üzerinden Suriye’ye gönderiliyor.

Libya'da silahlı eğitim veren selefi çetelerinin Trablus’taki Katar büyükelçiliği tarafından desteklendiği ifade ediliyor. Haberde ayrıca bazı Avrupa ülkeleri tarafından da desteklendiği belirtilen selefi unsurlara yapılan mali desteklerin, Avrupa’dan posta havaleleri ile aktarıldığı öne sürülüyor.

Selefiler gençleri kazanmak için kendi kontrolü altında bulunan camileri kullanıyor.

Haberde, şu ana kadar Suriye’ye giden onlarca gencin öldüğü, onlarcasının Tunus güvenlik güçleri tarafından tutuklandığı ve Suriye’ye giden yüzlerce gencin akıbetinin ne olduğunun bilinmediği kaydedildi.

Kimi ararsan var
Independent gazetesi yazarı Robert Fisk, Halep’te yaşanan çatışmalara ilişkin yazdığı bir yazıda, Suriyeli bir generalle yaptığı görüşmeden bahsetmişti. Fisk generalin şu sözlerini aktarmıştı: “Fare bunların hepsi ... Keskin nişancılarla bize ateş açıp, sonra kanalizasyona saklanıyorlar. Aralarında Türkler, Çeçenler, Afganlar, Libyalılar ve Sudanlılar var.” General, "muhalifler" içinde bulunan Suriyelileri ise "kaçakçılar ve suçlular" olarak nitelendirmişti.