Tunus’un yeni devlet başkanı Moncef Marzouki kimdir?

Tunus’ta devlet başkanı seçilen Moncef Marzouki'nin, ABD destekli bir "sivil toplum aktivisti" olduğu görülüyor. Tunus'un yeni devlet başkanı Soros ve NED destekli Tunus İnsan Hakları Birliği'nin üyesi. Başkanlığını yaptığı İnsan Hakları Arap Komisyonu ise yine NED'in desteğiyle hareket ediyor.

Tunus Meclisi’nde 12 Aralık’ta yapılan oylama sonucu Tunus’un yeni devlet başkanı Moncef Marzouki oldu. 202 milletvekilinin katıldığı oylamada, 44 milletvekili çekimser kalırken 153 milletvekili Marzouki’nin başkan olması yönünde oy kullandı. Marzouki, Tunus’un dördüncü devlet başkanı oldu.

Tunus’ta ekim ayında yapılan seçimlerde İslamcı Nahda birinci parti seçilmiş, ülkenin en büyük seküler partisi olan Cumhuriyet İçin Kongre (CİK), oyların yüzde 14'ünü alarak 30 koltuk kazanmıştı. Merkez sol Ettakatol Partisi, yüzde 10'a yakın oyla 21 koltuk kazanarak üçüncü parti olmuştu.

Nahda, hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamadığı için koalisyon hükümeti gündeme gelmişti. Kasım ayı ortalarında, Nahda'nın önderliğinde, Cumhuriyet için Kongre (CİK) ve Ettakatol’un da katılımıyla üç partili bir koalisyon oluşturulması karara bağlanmıştı. Söz konusu kararın duyurulduğu açıklamada Nahda'nın Genel Sekreteri Hamadi Cibali’nin başbakan, Ettakatol'ün lideri Mustafa bin Cafer’in meclis başkanı ve CİK lideri Moncef Marzouki’nin devlet başkanı olacağı ilan edilmişti.


Moncef Marzouki kimdir?
66 yaşındaki Tunus doğumlu Marzouki Strasbourg’ta tıp eğitimi aldıktan sonra ülkesine geri döndü. Gandi hareketini incelemek üzere bir süre Hindistan’da kalan Marzouki, ardından Tunus İnsan Hakları Birliği’ne katıldı ve Afrika Çocuk İstismarı Önleme Ağı’nı kurdu.

Marzouki, doksanlı yıllarda yasaklı İslamcı gruplarla çalışmak suçundan tutuklandı. Tahliye edilmesinin ardından Özgürlükler Ulusal Komitesi kurdu ve İnsan Hakları Arap Komisyonu Başkanı oldu. Halen İnsan Hakları Arap Komisyonu Yönetim Kurulu üyesi olarak çalışan Marzouki, siyasi faaliyetlerinin kısıtlanması sebebiyle Fransa'ya taşınarak çalışmalarını burada sürdürdü.

Marzouki, 2001 yılında Cumhuriyet İçin Kongre partisini kurdu. Bu parti bir yıl sonra yasaklandı ve gizli faaliyet yürütmeye başladı. Dünyadaki en ilginç siyasi parti amblemlerinden birine sahip olan CİK, kuruluşundan bir süre sonra amblemine bir de “gözlük” ekledi. Bu amblem, partinin kurucusu olan ve Fransa’da sürgün hayatı süren Moncef Marzouki’nin gözlüğünden esinlenerek oluşturuldu.

ABD destekli aktivist başkan
Tam anlamıyla bir sivil toplum aktivisti olan Marzouki’nin üyesi olduğu Tunus İnsan Hakları Birliği, George Soros Vakfı ve ABD Milli Demokrasi Vakfı (NED) tarafından destekleniyor.

“Arap Baharı” sonrasında Soros’un Tunus’taki dönüşümü selamladığı haberler medyada yer bulmuş, bu haberlerde Tunus’un yeni devlet başkanının Marzouki olabileceği yazılıp çizilmişti. Bu haberlerde Marzouki’nin pek çok sivil toplum örgütü ile sıkı bağları olduğu özellikle belirtilmişti.

Marzouki’nin başkanlığını yaptığı İnsan Hakları Arap Komisyonu da ABD Milli Demokrasi Vakfı’nın Dünya Demokrasi Hareketi oluşumu tarafından destekleniyor. Hatta bu komisyon ve vakfın birlikte paneller, konferanslar düzenlediği de biliniyor. Bunlardan biri de Marzouki’nin Fransa’da sürgünde olduğu yıllarda düzenlenen “Sürgündeki İnsan Hakları Savunucuları Konferansı”.

Anlaşıldığı ABD destekli bir sivil toplum aktivisti olarak Marzouki, Tunus’un seçimle göreve gelen ilk devlet başkanı oldu.

(soL - Dış Haberler)