Trablusşam'da çatışmalar devam ediyor

Lübnan'ın kuzeyinde Alevilerle Sünniler arasında Mayıs ayında başlayan ve aralıklarla devam eden silahlı çatışmalar dün 7 kişinin daha ölümüne neden oldu. Sünni ağırlıklı Trablusşam'daki Sünnilerle Suriye'deki İslamcı milislerin birbirlerine yakın olduğu belirtiliyor.

Suriye'de bir yılı aşkın süredir devam eden olaylar ve ülkenin dış müdahale ile birlikte bir mezhep savaşının içine düşme ihtimali ile birlikte, bu ülkeyle çok yakın ilişkileri bulunan Lübnan'da da etnik gerilimler ortaya çıkmaya başlamıştı.

Geçtiğimiz Mayıs ayından bu yana aralıklarla süren çatışmalar, geçtiğimiz günlerde yeniden alevlenmiş, Trablusşam'daki Sünni mahallesi olan Bab el-Tabbaneh ile Alevilerin yaşadığı bir tepe olan Cebel Muhsin'deki silahlı çatışmalarda 7 kişi ölmüş ve 100'ün üzerinde kişi de yaralanmıştı. Çatışmalar esnasında Lübnan ordusunun da kente konuşlandığı belirtildi. 5 kişinin öldürüldüğü Cebel Muhsin'de 2 kişinin Alevi olduğu teşhis edildi. Bab el-Tabbaneh'te ise, evi ateş altında bulunan bir gencin öldüğü belirtiliyor. Çatışmalarda 9 asker de yaralandı.

Dün gece bugün devam eden çatışma haberleri, Gelecek Hareketi Milletvekili Muhammed Kabbara'nın, çatışan iki taraf arasında ateşkes sağlandığı şeklindeki açıklamalarının üzerine geldi. Başbakan Necip Mikati de, "kendilerine yalnızca ölüm, hasar ve yıkım getirecek olan bu savaşa çekilmeye kimsenin izin vermemesi gerektiğini" söylerken, Suriye'yi işaret ederek, "Lübnan'ın etrafını saran ateşin içine çekilmemek için sürekli uyarılarda bulunuyoruz, ancak bazı partilerin Lübnan'ı bu çatışmaya süreklemek istedikleri açık" dedi.

Ülkenn kuzeyindeki Trablusşam'da İslamcı gruplar, özellikle de Selefiler Suriye'deki silahlı militanlara destek oluyor. Hariri'nin Gelecek Hareketi, Müslüman Kardeşler ve Selefiler, Lübnan'da bir ittifak oluşturarak, Suriye'deki muhalefeti destekledikleri gibi Lübnan'ın içerisinde de Hizbullah'ın etkisini azaltmak için çaba gösteriyorlar.

(soL - Dış Haberler)