Toplama kamplı İsrail demokrasisi

Gazze Halkına karşı atom bombası kullanılması isteyen Avigdor Lieberman sicili oldukça kabarık bir ırkçı. Lüt Gölünde toplama kampı ya da meclisteki Arap vekillerin idamını talep edebiliyor. İsrail'e göre Lieberman'ın açıklamaları "demokrasinin gereği". 2008 yılına kadar Bakan olması da İsrail'in Filistinlilere yönelik uyguladığı politikanın en belirgin göstergesi.

soL (DIŞ HABERLER) Gazze'ye atom bombası atılmasını talep etmesiyle gündeme Gelen İsrail Beytenu Partisi lideri Avigdor Lieberman daha önce de Filistinlilere yönelik ırkçı açıklamalarıyla gündeme gelmişti.

İsrail kendisine yönelik pekçok eleştiriyi "anti-semitizm" olarak değerlendirirken Lİeberman'ın "Ölü denizde Filistinlilere bir toplama kampı yapalım" önerisi "demokrasinin gereği" olarak değerlendirilebiliyor. Birçok kez ırkçı açıklamalar yapan Lieberman'ın 2008 yılına kadar bakan olması İsrail'in Filistinlilere yönelik politikasına dair ipuçları veriyor.

Başbakan Olmert ile bir Ekim 2006 yılında koalisyon anlaşması imzalayan vekil kendi isteği ile istifa ettiği 2008 yılına kadar Stratejik İşler Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olmuştu.

Ariel Şaron bile kınamıştı
Lieberman 2004 yılında ortaya attığı planıyla gündeme geldi. Bakanlığından iki yıl önce Lieberman İsrail işgali altında yaşayan Filistinlilerin, Filistin yönetimi topraklarına sürülmesini ve hükümete sadık olanların bırakılmasını öngören kendi adıyla anılan bir plana imza atmıştı.

Lieberman bu açıklamasından ötürü eleştirilerin hedefi oldu ancak kendisi "Lieberman Planı" nedeniyle özür dilemediği gibi iki yıl sonra bakan oldu. Lieberman'ın söz konusu planı dönemin İsrail Başbakanı, Filistinlilerin gözünde "İsrail kasabı" olarak bilinen Ariel Şaron tarafından kınanmştı!

'Ramallahı yerle bir edelim' demişti
2004 yılında İsrail-Filistin çatışmasının tırmanışa geçmesiyle Lieberman bir kez daha gündeme geldi. Bu kez isteği Filistin Yönetiminin bulunduğu Ramallah'ın yerle bir edilmesiydi. Lieberman böylelikle Filistin'in pes edeceğini söyledi.

Toplama kampı kurulmasını teklif etti
2003 yılında 350 esiri serbest bırakan Ariel Şaron'u eleştiren Lieberman, Ölü Deniz'de bir toplama kampı kurulmasını ve İsrail'e karşı "suç işleyen" Filistinlilerin "dünyanın en çukur yerine kadar sürülmesini" istemişti. Lieberman toplama kampı önerisini ortaya atan ilk bakan oldu

'Arap vekilleri asalım'
2006 yılında Parlamentodaki Arap vekillerini "vatana ihanet" ile suçlayan Avigdor "Nünberg'teki Nazilere yapılanı yapalım, bunları asalım" diye konuştu. Sözleri "ırkçılık" olarak değerlendirildi ve dava açıldı ancak Avigdor "demokrasinin kendisine sağladığı fikirlerini ifade etme hakkını kullanmıştı"

Adı yolsuzluklarla da anılan Lieberman İsrail'deki büyük yolsuzluk davasında da soruşturmaya uğramıştı. Lieberman'ın Başbakan Ehud Olmert ve Ariel Şaron gibi Avusturyalı Yahudi işadamı Martin Schlaff'tan para aldığı iddia edilmişti.

Liberman sağduyulu İsrail basını tarafından da sürekli olarak eleştirildi. İsrail Gazeteleri böylesi bir ismin bakan olmasının Filistinliler için "incitici" bir durum olduğunu söylemek zorunda kaldılar. Lieberman'ın bakanlık koltuğunda kalması Filistin'e yönelik politikaların ipucunu verdiği yorumları yapıldı.

'Gazze'ye atom bombası atalım'