Times'tan çarpıcı iddia: 'Türkiye'den ayrılan 1500 PKK'li Suriye'ye girdi'

İngiliz Times gazetesi, Türkiye’den ayrılan bin 500’den fazla PKK'linin Kürt bölgelerini korumak için Suriye’ye girdiğini öne sürerken, Suriye’deki Kürt kadınlarında Suriye yönetimine karşı silahlandığını ifade etti.

İngiliz Times gazetesi, Suriye’deki Kürt kadın militanların Şam yönetimine karşı savaştığını yazdı. “Sakallı İslamcılar, kendilerini Ruken adlı komutanın idaresindeki kadın birliklerle aynı safta savaşırken buluyor” diyen gazete, muhabiri Anthony Loyd’un Halep’in Şeyh Maksud mahallesinde, duvarlarında Abdullah Öcalan’ın posterlerinin bulunduğu bir kuaför salonunda buluştuğu 27 yaşındaki Ruken’in, Halep’te 40 Suriyeli Kürt kadından oluşan birliğin başında olduğunu ifade etti.

Gazete, Ruken'in PKK ile bağlantılı PYD'nin silahlı kanadı YPG'ye üye olduğunu söylerken, YPG üyelerinden çoğunun da PKK lideri Abdullah Öcalan’a bağlı olduğunu belirtiyor.

BBCTürkçe'nin aktardığı habere göre, Mart sonuna kadar daha tarafsız bir çizgi izleyen YPG’nin Şam yönetimine bağlı birlikle Şeyh Maksud bölgesinde beş gün boyunca çatıştığına dikkat çekildikten sonra YPG ile bir dönem Suriye’nin kuzeyinde çatışan ve daha sonra anlaşma imzalayan Özgür Suriye Ordusu militanlarının bazıları için “başı açık” kadınlarla aynı safta yer almanın şaşırtıcı olduğu yorumunu yapıyor. 

Suriyeli Kürt kadınların komutanı Ruken ise bu yoruma şu cevabı veriyor: 

“İslamcı savaşçılar arasında kadınların savaşamayacağı veya kendilerini güçle ifade etmemeleri gerektiği algısı var. Kalaşnikof öldürmek için, ben de öldürdüm. Özgür Suriye Ordusu benim böyle savaştığımı görünce önce inanamadılar, ama artık bana biraz da olsa saygı gösteriyorlar.” 

Suriyeli Kürtlerin siyasi olarak kendi aralarında ayrıştığı, bazı grupların Türkiye’deki PKK’ye yakın olduğunu, bazılarının da Kuzey Irak’ta Kürdistan Demokrat Partisi destekçisi olduğu ifade edilirken, “Çoğu, devrimden özerk bir Kürt yönetiminin doğmasını istiyor” denildi. Gazeteye göre, bu özellikleri, kendilerini İslamcı bir devlet kurma arayışındaki Özgür Suriye Ordusu’ndan ayıran bir özellik oluşturuyor.

“Türkiye'den ayrılan 1500 PKK'li Suriye'de”
Gazeteye konuşan YPG komutanları da, Suriye yönetimiyle aralarının açılmasını, Türkiye’nin PKK ile yürüttüğü barış görüşmelerinin neden olduğu güven kaybına bağlıyor.

Haberde, Irak’taki hükümet kaynaklarının, bin 500’den fazla PKK savaşçısının Türkiye’nin güneyinden ayrılıp, Kürt bölgelerini korumak için Suriye’ye girdiği yönündeki iddialara yer veriliyor.

“Suriye’de PKK’ye ihtiyaç yok”
İki gün önce Radikal'de yayımlanan bir haberde, Ezgi Başaran'a konuşan KCK lideri Murat Karayılan, Kürtlerin Suriye'de devletten ve muhalefetten bağımsız bir güç olduğunu ve PKK’nin de Suriye'ye herhangi bir müdahalesinin olmayacağını söylemişti.