Terörle mücadele müsameresi istifa ettirdi

Gösteri amaçlı bir tatbikatta halkın üzerine yanlışlıkla ateş açılması, Fransız Genelkurmay Başkanı'nın istifasını getirdi.

soL (DIŞ HABERLER) Fransa Genelkurmay Başkanı Orgeneral Bruno Cuche, geçen Pazar yaşanan ve 17 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan trajik olayın ardından dün istifasını sundu. Fransa Devlet Başkanı Nicholas Sarkozy Cuche'nin istifasını kabul etti.

Genelkurmay Başkanı Cuche'nin istifasını getiren olay, Fransa'nın güneybatısında yer alan Carcassonne kentinde gerçekleşti. Kentte geçen Pazar halka açık bir gösteri biçiminde yapılan askeri tatbikatta, bir askerin plastik mermi yerine yanlışlıkla gerçek mermi kullanması sonucu 4'ü ağır olmak üzere 17 kişi yaralandı.

Kafa karıştıran kurgu
Öte yandan, "terör karşıtı" tatbikata ilişkin kimi soru işaretleri de ortaya atıldı. Görgü tanıklarına göre asker, tatbikat gereği "kalabalığın arasına karışan terörist" rolünü oynayan bir diğer askeri hedef alıyordu. Kullanılan mermilerden kaynaklanan skandalın yanı sıra, tatbikatın sahip olduğu bu mizansen de "ikinci bir skandal olarak" dikkatleri çekti. Yaralı sayısının yüksek olmasında, askerin tatbikat kapsamında halkın üzerine ateş açması büyük rol oynadı.

Fransız Genelkurmay Başkanı Cuche'nin istifasını getiren süreçte, Sarkozy yönetimiyle birlikte "ulusal güvenliğik" temasına yönelik vurgunun artmasının da rol sahibi olduğu belirtiliyor.