Tayvan ABD’den silah alıyor

ABD, Rusya’nın meydan okumasının ardından eski müttefiklerini konsolide etme ve Asya’yı silahlandırma çalışmalarına devam ediyor.

soL (DIŞ HABERLER) Tayvan Devlet Başkanı Ma Ying- Jeou dün yaptığı açıklamada ABD'nin ülkeye 6.5 milyar dolarlık silah satışı yapma teklifine sıcak baktıklarını ifade etti.

Önceki gün Pentagon Patriot-3 füze sistemlerinin satışı konusunda kongreye bilgi verdikleri açıklamasında bulundu.

Başkan Ma, sözkonusu projenin iki ülke arasında yıllardır süren gerginliğin bitişini temsil ettiğini ifade ederek ABD ve Tayvan'ın güvenlik, barış ve karşılıklı güven konusunda yeni bir evrenin başladığını dile getirdi.

Satışın Tayvan'ın bölgedeki önemli ABD müttefiklerden biri olma konumunu teyit ettiği yorumu yapılıyor. Çin Devrimi sırasında Çan Kay Şek liderliğinde ülkeden kaçan milliyetçi grupların kurduğu ve diğer adı "Milliyetçi Çin" olan Tayvan, Çin tarafından hala tanınmıyor. ABD 1979'daki Tayvan İlişkileri Antlaşması kapsamında olası Çin saldırılarına karşı ülkeyi savunmayı taahhüt ediyor.

Öte yandan kapalı kapılar ardında Çin'le de görüşen Tayvan hükümetinin bu ülkenin tepkisini çekmemeye çalıştığı ifade ediliyor. Çin'in sözkonusu satış projesinden hoşlanmadığı ancak benzer olaylar sıklıkla yaşandığı için sert bir tepki vermesinin beklenmediği yorumları yapılıyor.
Mart ayında iktidara gelen Ma'nın ABD ile ilişkileri geliştirmek için çaba sarfettiği belirtilirken, projenin Tayvan'ı vurabilecek güçte bin füzeye sahip Çin karşısında sembolik değerden öteye geçemeyeceği ifade ediliyor. Fakat hamlenin, ABD'nin Hindistan gibi diğer bazı Asya ülkelerini silahlandırma ve kıtada silahlanma yarışını kışkırtma politikasının bir parçası olduğu düşünülüyor.

Tayvan: Karşıdevrim ülkesi
Çin'de iç savaştan Komünist Parti'nin muzaffer çıkması üzerine ülkedeki sağcı Kuomintang partisi üyeleri, subaylar, karşıdevrimciler ve iş adamları ülkenin doğusundaki Tayvan adasına kaçarak kendi hükümetlerini kurmuşlar, hemen başta ABD batı bloğunun desteğini almışlardı. Karşıdevrimciler Tayvan'a kaçarken ülkenin altın stoğu da dahil zenginliklerin büyük kısmını da adaya götürmüşler, genç halk iktidarının büyük ekonomik sıkıntıçekmesine sebep olmuşlardı. Çin Halk Cumhuriyeti, halen Tayvan'ın kendi toprağı olduğu iddiasını koruyor. Ada, Çin'in Miami'si olarak değerlendiriliyor.