Tarımda kendine yetmek için

Küba'da Raul Castro'nun ilk hedeflerinden biri gıda maddelerindeki dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak.

soL (HABER MERKEZİ) Halkın aç kalmamasını değil, sağlıklı beslenmesini hedefleyen Küba, özellikle de son gıda krizinin ardından, bugünkü tarımsal yapıyla daha fazla yol alınamayacağına karar verdi. Zira Küba gıda malları gereksiniminin yüzde 80'den fazlasını ithal ediyor. Küba Pirinç Araştırma Enstitüsü (IIA), 29 Nisan'da Filipinler Uluslararası Pirinç Araştırmaları Enstitüsü (IRRI) ile bu konuda bir anlaşma imzalayarak pirinç üretiminin niceliğini ve kalitesini artırmak için bir işbirliği başlattılar. Ancak Raul Castro hükümeti, öncelikle iç üretimi artırarak dışa bağımlılığı ve gıda ithalatını azaltmayı hedefliyor. Yılda 800 bin ton kadar tüketilen pirincin şu anda 200 bin tonu içeride üretilirken, devlet pirinç tarlalarını genişletmeyi, kanal sistemlerine yatırım yapmayı ve verimliliği artıracak teknolojiler uygulamayı planlıyor.

Şu anda, ülkedeki 250 bin özel çiftlik ve bin 100 kooperatif toplam ulusal gıda üretiminin yüzde 60'a yakınını gerçekleştiriyor. Ancak Küba'da devlet mülkiyetindeki tarıma elverişli alanların yarıdan fazlası hâlâ ekilmeden duruyor. Devlet bu toprakları hızla üretime açmayı amaçlıyor. Bu dönüşüm, daha çok küçük çiftçileri ilgilendiriyor. Çiftçileri üretime özendirmek için tarımsal ürünlerin fiyatlarının yükseltilmesi gibi yöntemlerin de uygulamaya sokulması bekleniyor. Ülkede ayrıca, hortum ve kuraklık gibi doğal koşullar nedeniyle de tarım çekiciliğini yitirmeye yüz tutmuş durumda. Yeni önlemlerle genç nesillerden daha çok kişinin tarımda istihdam edilmesi amaçlanıyor.

Diğer yandan, Küba temel ihraç maddesi olan şeker üretimini artırmak için de harekete geçti. Küba Şeker Bakanı Ulises Rosales, şeker kamışı hasadında verimliliği sağlamak için, endüstriyel kapasitelerden en iyi biçimde yararlanmanın ve mümkün olan en düşük üretim maliyetlerini temin etmenin, çetin görevler olduğunu belirtiyor. Ancak Küba tarımsal üretimde artık şekere dayalı üretimi temel almayan bir politika izliyor. Bunun temel nedenlerinden biri de dünya şeker fiyatlarının düşme eğilimi içinde oluşu ve şeker kamışının pancara göre maliyetinin yüksek oluşu.

Artan petrol fiyatları, abluka koşullarında, Küba'nın gıda üretimini ve maliyetlerini daha da arttırmış durumda. Sorunlarından biri de kaliteli gıda üretimi ve tüketimi. Küba'da et ve süt üretimini artırmanın ve kendisi için en uygun hayvan türlerini yetiştirmenin yolları araştırılıyor.

Organik tarım alanında dış yatırımlara da kapıları açan Küba kendi geliştirdiği biyoteknoloji ile daha kaliteli ve verimli gıda ürünleri üretmeye çalışıyor.

Tarımda teşvik
Küba'da devletin tarıma yönelik teşvik politikasında değişikliğe gitmesi gündemde . Devlet tarım ürünlerinin tek satın alıcısı konumda. Tarımda devlete ait toprakların yanı sıra özel aile işletmeciliği de söz konusu ancak hangi tür ürünlerin üretileceği devlet politikasının bir parçası olarak belirleniyor. Küba Komünist Partisi Merkez Komite görevlisi Teresita Trujillo'nun soL'a aktardığına göre kaliteli gıda üretimi ve tüketimi Küba'nın başlıca sorunları arasında geliyor.

Trujillo, önümüzdeki günlerde tarımsal üretimi teşvik için devletin üreticilere yeni toprak alanları açabileceğini vurgularken, özellikle et ve süt gibi ürünleri üretmenin koşullarını zorlayacaklarını ifade etti. Ücret sistemi de tarıma yönelik teşvik politikasının bir bileşeni olarak tanımlanıyor.

Küba mutfağının ayrılmaz parçası olan pirinç, fasulye gibi ürünlerin yerel üretiminin teşvik edilmesi de gündemde. Ülkede ABD ortalamasının iki katı pirinç tüketilmekte. Yerel üretimin ton başına 400 ABD dolarına mal olacağı ifade edilirken, dünya pirinç fiyatları 500 ABD dolarından 1200 ABD dolarına yükselmiş durumda. Şu anda Kübalılar tükettikleri pirincin ancak dörtte bir kadarını üretmekte.