Talat ve Hristofyas buluştu

Kıbrıs'taki her iki toplum lideri müzakereler çerçevesinde, Lefkoşa ara bölgede 16. kez bir araya gelirken, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri geçtiğimiz hafta adaya bir ziyaret gerçekleştirdi.

soL (HABER MERKEZİ) Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Cumhuriyeti Devlet Başkanı Dimitris Hristofyas Kıbrıs müzakereleri için 16. kez buluştu.

İki lider arasında başbaşa başlayan görüşmeye ilerleyen saatlerde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksandır Downer ve Kıbrıs Özel Temsilcisi Brook Zerihoun da katıldı.
Müzakerelerin başladığı 11 Eylül 2008'den beri görüşülen "yönetim ve güç paylaşımı" ana başlığı altındaki konuların görüşülmesinin tamamlanacağı duyuruldu.
ikili arasındaki görüşmede "federal yetkiler, yürütme, yasama, yargı, federal polis, kamu yönetimi, bağımsız kurumlar, dış ilişkiler, uluslararası anlaşmalar ve kamu hizmeti komisyonu konuları görüşüldü.
Liderler, 12 Ocak Pazartesi günü, federal devlet ile kurucu devletler arasındaki ilişkileri ve "tıkanıklıkların aşılması mekanizması"nı görüşmüştü. Bu konuların görüşülmesine dün de devam edildi.
Liderlerin bir sonraki görüşmesinin başlığı ise "mülkiyet" olacak. Bu toplantıda AB, ekonomi, güvenlik ve toprak konularının müzakere edilmesi bekleniyor.
Öte yandan Talat, görüşmenin ardından Ankara'ya gidecek. Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetiminin verdiği "onur madalyası"nı almak için Ankara'ya gelecek olan Talat burada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'la da görüşecek.Geçtiğimiz hafta içinde ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bryza ve beraberindeki heyet adaya bir ziyaret gerçekleştirmişti.