Talabani’nin partisi de Sosyalist Enternasyonal’de

CHP’nin üyelik durumuyla gündeme gelen Sosyalist Enternasyonal’de yeni genel başkan yardımcılarından biri de Talabani oldu.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye'nin günlerdir konuştuğu Sosyalist Enternasyonal'in (SE) 23. Kongresi Atina'da devam ediyor. Özellikle AKP milletvekilleri ve AKP'ye yakın yayın organları tarafından CHP'nin üyeliğine dönük eleştirilerle gündeme getirilen ve CHP'nin de üyeliğinin sonlandırılacağı endişesiyle katılmadığı Sosyalist Enternasyonal kongresinde CHP'nin üyeliğinin düşürülmesi gündeme gelmedi. Örgütsel gündemlerin dün konuşulduğu kongrede Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin partisi Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği üyeliğe kabul edildi. Talabani çok sayıdaki Genel Başkan Yardımcılarından biri oldu.

Irak'ta ABD işgali altında cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Celal Talabani'nin partisinin de Sosyalist Enternasyonal'e katılmasıyla SE'nin emperyalist işgallerin destekçisi pozisyonu güçlendi. Bilindiği gibi İngiliz İşçi Partisi ve Alman Sosyal Demokrat Partisi gibi dünyada süren işgallerde imza sahibi partilerin SE'de ağırlığı bulunuyor.

Diğer yandan Kuzey Kıbrıs iktidar partisi Cumhuriyetçi Tük Partisi'ne (CTP) istişari üyelik verilmesi Kıbrıslı Rum Sosyal Demokratlar Hareketi'nin (EDEK) talebiyle ertelendi.

CHP kararı yok

Büyük tartışmalara sebep olan CHP'nin örgüte üyeliği ise gündeme alınmadı. Etik kurul CHP'nin SE'nin ilkelerine ters düştüğü yönünde bir değerlendirmesi ya da buna ilşkin bir talebi olmadı.