Tahrir'de "islami devlet" tartışması

Mısır'da İslamcı hareketler dün Tahrir Meydanı'nda yaptıkları mitingle, elden gitmekte olan devrimi ileriye götürmek için eylemlerini halen sürdürmekte olan sol eğilimli hareketlere yanıt olarak "İstikrar" diye haykırdı.

Mısır'da "devrimin" Mübarek'in devrilmesi dışında doğru düzgün hiçbir kazanım bırakmadan eskisine benzer bir rejimin kurulması süreciyle devam etmesi nedeniyle, ayaklanmanın asıl gücü olan yoksullar öfkeli. Özellikle ayaklanma günlerinde isyancıları öldüren ya da onlara işkence eden güvenlik görevlilerinin doğru düzgün ceza almaması, hatta Süveyş'te 14 polisin geçtiğimiz ay tazminat karşılığı serbest bırakılması, bu öfkenin sokaklara taşmasını ve eylemlerle sonuçlanmasına neden olmuştu.

Fakat yeni rejimin belkemiği olması hedeflenen ve kendisini de bu role hazırlayan Müslüman Kardeşler öncülüğünde ülkenin islamcı güçleri, bu süregiden eylemlilik halinden rahatsızdı. Dün bu duruma bir yanıt olarak İslamcılar, "İstikrar Eylemi" düzenledi. "Bİrlik ve Halk İradesi Cuması" olarak adlandırılan eylemde Kahire'nin Tahrir Meydanı'nda toplanan on binlerce islamcı, ülkenin önümüzdeki sürecine ağırlıklarını koyacaklarını ilan ettiler.

Zaten haftalardır Tahrir Meydanı'nda oturma eylemi sürdürmekte olan 28 siyasi hareket ve parti ise eyleme katılmadı, fakat oturma eylemini sürdürdü. 28 hareket, eyleme katılmama gerekçelerini İslamcılar'ın geçen hafta yapılan anlaşmaya uymayarak bir birleşik cephe kurulması çağrısı yapılması, ortak taleplerin dile getirilmesi ve tartışmalı başlıkların gündeme getirilmemesi kararlarını gözetmemeleri olarak açıkladı.

Eylemin ana fikri diğer eylemlere karşı istikrarı savunmaktı. Bunun yanında, "ancak barışçıl yollarla elde edilecek" bazı talepler de dile getirildi. Bunlar arasında sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasının durdurulması, ayaklanma günlerinde ölenlerin yakınları için sorumluların bulunarak adaletin sağlanması, asgari ücretin artırılması ve eski hükümet görevlilerinin davalarının hızlandırılması vardı.

Eylem sırasında ilginç gelişmelerden biri, "dini devlet" tartışması etrafında yaşandı. Eylemin organizasyonu islamcı hareketler tarafından yapılmış olsa da, artık neredeyse geleneksel olarak Cuma namazı ertesindeki bu eylemlere her kesimden insan katılıyor. Eylemde alanda bulunan kitle, "dini devlet" ve "sivil devlet" isteyen sloganlar etrafında açıkça ikiye bölündü. İslami hareketler, gün boyunca "İslami devlet" sloganları attılar. "Sivil devlet" sloganları atanlar ise dün alanda azınlıkta kaldı.

Aslında eylem öncesinde islami sloganlar atılmaması yönünde bir anlaşma vardı. Fakat Nasırcı Parti sözcüsü Heşam Sayed, Selefiler'in, Cemaat-ül İslamiye'nin ve Müslüman Kardeşler'in kendilerine eylemden önce islami sloganlar atılmayacağı sözü vermelerine rağmen, Selefiler'in bu anlaşmaya uymadığını söyledi.

Selefiler, Mısır'daki büyük islamcı gruplar arasında en gerici grup olarak öne çıkıyor. Hıristiyanlar'la yaşanan gerilimlerde de Selefiler vardı. Selefiler, aynı zamanda başını Suudi Arabistan'ın çektiği Basra Körfezi'nin gerici Sünni monarşilerinin en büyük desteğini alan grup.

İskenderiye ve diğer kentlerde de benzer eylemler yapıldı.

(soL - Dış Haberler)