Suudi yetkililer Mahmud Derviş'i yasakladı

Suudi yetkililer, bir kitap fuarında ünlü Filistinli şair Mahmud Derviş'in eserleri de dahil olmak üzere krallığa karşı tehdit içerdiği gerekçesiyle yüzlerce kitabı yasakladı.

(soL - Dış Haberler) Suudi Arabistan'dan yayın yapan Okaz'ın haberine göre, Riyad Uluslararası Kitap Fuarı'nda organizatörler sergi süresince, 420 kitabın 10.000'den fazla kopyasına el koydu.

Yerel haber sitesi Sabq.org, cuma günü sona eren fuarda krallığın mutavva polislerinin, ünlü Filistinli şair Mahmud Derviş'in, özellikle son dönem eserlerinde "dine küfreden bölümler" olduğu gerekçesiyle organizatörleri Derviş'in tüm kitaplarını fuardan geri çekmeye zorladığını duyurdu.

Benzer bir operasyon Irak'ın ünlü modern şairi Bedir Şakir el-Sayyab ve bir diğer Iraklı şair Abdül Vahab el-Bayati ile Filistinli şair Muin Bseiso'nun eserlerine karşı da yapılmıştı.

Organizatörler, 4 Mart'ta başlayacak kitap fuarında "islama karşı olan" veya "krallığın güvenliğini tehdit eden" herhangi bir kitaba el konulacağını önceden duyurmuştu.

Fuarın açılmasından birkaç gün sonra Suudi yetkililer islamcı yayıncı Navaf el-Kuadaimi başkanlığında, Arap Araştırma ve Yayıncılık Ağı'nın tezgahını kapattı ve Krallığın güvenliğine yönelik bir tehdit oldukları gerekçesiyle bütün yayınlara el koydu.

Filistin ulusal mücadelesinin ve Arap dünyasının en büyük şairlerinden Mahmud Derviş, 2008 yılında hayatını kaybetmişti.