Suriye'ye saldırı için hazırlıklar tamam!

ABD’nin son günlerde Suriye’ye yönelik müdahale tehditlerinin ardından, 8 bin ABD askeri taşıyan USS Eisenhower isimli uçak gemisinin Suriye kıyılarına geldiği bildirildi. Müdahale için ABD öncülüğünde bir koalisyon oluşturulduğu haberleri gelirken, koalisyonun içinde Türkiye'nin de olduğu iddia edildi.

Batılı güçler ve işbirlikçileri tarafından yeniden gündeme getirilen Suriye’ye yönelik kimyasal silah iddiaları ve dış müdahale tehditlerinin ardından, Times'ın haberine göre 8 bombardıman uçağı filosu ve 8 bin ABD askeri taşıyan USS Eisenhower isimli uçak gemisinin Suriye kıyılarına vardığı bildirildi.

Son günlerde “Eğer Beşar Esad elindeki kimyasal silahları halkına karşı kullanırsa, müdahale ederiz” tehdidinde bulunan Obama yönetiminden böyle bir hamlenin gelmesi muhtemel bir saldırı hazırlığı olarak yorumlandı.

Times gazetesine konuşan ABD’li bir yetkili ise, "Harekete geçmek çok büyük bir hazırlık gerektirmez, kullanacağımız imkan zaten elimizde mevcut. Henüz alınmış bir karar yok, pek çok seçenek var ama askeri operasyon hızla birkaç gün içinde başlatılabilir" dedi.

Haberde, ABD’nin aralarında İngiltere'nin de olduğu bir koalisyon hazırlığı yaptığı ancak Amerika'nın başı çekeceği bir operasyonun yakın olmadığı ifade edildi.

İsrail merkezli Maariv gazetesinin haberine göre ise ABD’nin Suriye’ye müdahale için çok uluslu bir koalisyon oluşturduğu ve bu koalisyonun içinde İngiltere, Ürdün, Türkiye ve İsrail’in yer aldığı iddia edildi. Hazırlığın amacının Esad rejiminin kimyasal silahlarını etkisiz hale getirmek olduğu öne sürüldü.

DEBKAfile’a göre, ABD’nin şu an itibariyle Suriye’ye yönelik bir saldırıda kullanılabilecek 10 bin asker, 17 savaş gemisi, 70 savaş uçağı ve 10 destroyere sahip olduğu iddia edildi.

(soL- Dış Haberler)