'Suriye'nin Dostları' toplantısı sona erdi

İtalya'nın başkenti Roma'da 11 ülkeden temsilcilerin katılımıyla yapılan “Suriye Halkının Dostları Çekirdek Grubu” toplantısı sona erdi. Suriyeli muhalifler adına konuşan Muaz el-Hatib silah ve para talebini yinelerken, Ahmet Davutoğlu daha önce verilmiş sözlerin tutulmamasını eleştirdi.

Roma’da İtalya Dışişleri Bakanlığı konutu Villa Madama'da düzenlenen Suriye Halkının Dostları Çekirdek Grubu” toplantısı sona erdi. Toplantıya ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Türkiye, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Ürdün ve Suudi Arabistan temsilcileri katıldı.

Toplantı sonunda yayınlanan basın bildirgesinde, “Suriye rejiminin saldırıların insanlığa karşı suç olduğu ve bu suçların cezasız kalmayacağı” ileri sürülürken,Suriye’nin “birliğine ve toprak bütünlüğününe” yapılan vurgu dikkat çekti.

Muhaliflere destek sözü
Bildirgede toplantı katılımcılarının “Suriye halkının tek meşru temsilcisi” olarak gördüğü Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu'na (SMDK) daha fazla siyasi ve maddi destek sağlama sözü verildiği kaydedildi.

"Tüm uluslararası ve bölgesel aktörlere sorumluluk bilinciyle davranmaları ve diyalog yoluyla olumlu bir sonuca ulaşma fırsatını kaçırmamaları" çağrısında bulunulan bildiride, “yüksek düzey yetkililer arasında düzenli aralıkla yapılacak görüşmelerle muhaliflere verilen desteğin artırılması gerektiği” kaydedildi.

"Alınan kararların hayata geçmemesi hayal kırıklığı yarattı"
Dışişleri Bakanı Davutoğlu da toplantıya katılmak üzere gittiği İtalya'nın başkenti Roma'da, Türk gazetecilere gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Davutoğlu, kendilerinin de Türk tarafı olarak Marakeş'teki Suriye Halkının Dostları Grubu Toplantısı'nda alınan kararların hayata geçirilememesinin Suriye muhalefetinde yarattığı hayal kırıklığını dile getirdiğini kaydetti.

Roma toplantısında dışişleri bakanlarının üç ana başlıkta mutabık kaldıklarını söyleyen Davutoğlu, "Bütün ülkeler insani trajediye son verme noktasında ortak perspektife sahipler. İkinci olarak, bu krizin bölgesel bir krize yayılma riski var. Bu konuda genel anlayış var, bunun ortaya çıkmaması için. Üçüncü olarak ise, aşırı akımlar ve kimyasal silahlarda denetim sorunu hususunda net ve kararlı tutum sergilemek gerekir" ifadelerini kullandı.

El-Hatip: "Gereken her şeyin verilmesini istiyoruz"
Toplantıda konuşan "Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu" Başkanı Muaz el-Hatib ise “Biz Müslüman savaşçılar olduğumuzu söylemekten çekinmiyoruz. Bizim İslamımız, onuruyla yaşamak, adalet ve barış içindir” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında SMDK'nın ''Suriye Halkının Dostları Grubu''ndan istediklerine değinen Hatib, ''BM anlaşmasının 7'inci maddesi çerçevesinde Suriye'ye güvenli yardım koridoru açılmasını, Suriye halkının kendini savunması için gereken her şeyin verilmesini, Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) silah ambargosunun kaldırılmasını ve eski anlaşmalar bahane edilerek rejimin silah temininin artık durdurulmasını istiyoruz” diye konuştu.

"Esad gitmeden diyalog olmaz"
Suriye rejimine diyalog çağrısına bulunmasına ilişkin olarak Hatib, “Beşar Esad'in bir kere de olsa insanca bir tavır sergileyeceğini düşünmüştüm” ifadesini kullandı. Hatib konuşmasını şöyle sürdürdü, “Suriye'nin bölünmezliği kırmızı çizgimizdir. Siyasi çözüm koalisyonun koyduğu 8 madde çerçevesinde olmalıdır. Beşşar Esad gitmeden ve güvenlik birimleri çekilmeden diyalog olamaz.”