Suriyeli muhaliflerin elinde MANPAD tipi füzeler olduğu belgelendi

Suriyeli muhaliflerin internete yüklediği videolar bazı silahlı grupların elinde insan tarafından taşınabilen hava savunma sistemi (MANPAD) bulunduğunu gösteriyor. Daha önce Türkiye tarafından muhaliflere MANPAD tipi füzeler verildiği iddia edilmişti.

Suriyeli muhalifler, Halep’teki bazı grupların ellerinde ısıya duyarlı, omuzdan ateşlenen füzeler olduğunu söyledi. Hafta başında muhalifler tarafından internete yüklenen bazı videoları yorumlayan askeri uzmanlar da muhaliflerin iddialarını doğruladı.

Suriye’de 19 aydır devam eden çatışmalarda daha önce de bu silahlarla ilgili iddialar ortaya atılmıştı. Ancak ilk kez böyle bir şeyin belgelendiği belirtiliyor.

İddialarda Libya’nın kayıp silahları ve Türkiye vurgusu
Ortaya atılan iddialardan birisi, Amerikan haber kanalı NBC News’in muhaliflere dayandırdığı, "Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu mensubu muhaliflere iki düzineye yakın insan tarafından taşınabilen hava savunma sistemi (MANPAD) verdiği" iddiasıydı.

İddialardan bir diğerinin sahibi ise ABD Savunma Bakanı Leon Panetta’ydı. Panetta’nın iddiasına göre NATO'nun Muammer Kaddafi iktidarını devirmek için düzenlediği operasyonun ardından Libya ordusunun envanterinde bulunan MANPAD'ler Ortadoğu'da kara borsaya düştü ve bunların bazılarının Suriye'de olma ihtimali bulunuyor.

Bu iki iddia arasında köprü kuran bir üçüncü iddianın sahibi ise İngiliz gazetesi Times’dı. Times gazetesi 14 Eylül tarihli haberinde Suriyeli muhaliflere silah sevkiyatının Türkiye üzerinden yapıldığını, bu silahların Libya'da devrik lider Muammer Kaddafi'nin öldürülmesiyle sonuçlanan NATO müdahalesi sırasında ortadan kaybolan binlerce silahın bir kısmı olabileceğini yazmıştı.

Times muhabiri, Libya bandıralı "İntisaar" adlı gemiyi İskenderun'da gördüğünü belirtiyor ve geminin Libyalı kaptan Omar Mousaeeb’in gemide bulunan silahlardan bahsettiğini aktarıyordu.

Füzelere denetim yok
Son olarak ise Wall Street Journal’a konuşan Suriyeli muhalifler, MANPAD olarak bilinen bu silahların son iki ay içinde Türkiye ve Lübnan üzerinden Suriye’ye götürüldüğü söyledi. Silahların Suriye muhalefetini destekleyen ülkeler koordinasyonundaki “operasyon odaları” aracılığıyla ülkeye sokulduğu belirtildi.

Silah alımı koordinasyonuyla ilgili görev yapan bir Suriyeli, “Suriye’nin kuzeyi gelişmiş tanksavar ve uçaksavar silahlarıyla dolu. Durum çok hızlı değişti” dedi. Söz konusu kaynak, MANPAD’lerin transferlerinin silah sevkiyatının gerçekleştiği ülkeler tarafından denetlenmediğini söyledi.

(soL-Dış Haberler)