Suriyeli muhaliflerin ayrım noktası: 'Parayı Katar'dan mı alsak, Suudi Arabistan'dan mı?'

Suriyeli Esad karşıtlarının kendi ayrı politik ve silahlı örgütlerini kurdukları görülüyor. Müslüman Kardeşler, Suriye Ulusal Konseyi ile bağlantılı olarak silahlanırken, Özgür Suriye Ordusu ile arasına ayrım koyuyor. Ayrım ise, Suudilerden mi, yoksa Katar'dan mı para alındığı ile anlaşılıyor.

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, "Müslüman Kardeşler'in Silahlı Adamları" isimli yeni bir silahlı gücün oluşturulduğunu yazdı. Humus, İdlib ve Şam'da bulunduğu iddia edilen silahlı militanları organize edenlerden birisi, Ebu Hamza, hareketin Suriye Ulusal Konseyi'nin (SUK) bir üyesi ile birlikte başladığını söyledi.

Ebu Hamza, "Baktık ki Suriye'de silahlı siviller vardı, biz de onlarla iş birliği yapmaya ve onları tek bir şemsiye altında toplamaya karar verdik" derken, Hüssam Ebu Habel isimli bir başka İhvan üyesi, Humus'taki İslamcı militanların silah ve diğer giderleri için aylık 40 ila 50 bin dolar arasında para verdiğini söyledi.

Ebu Habel, finanse ettiği milislerin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile beraber olmadığını belirtirken, "Hedefimiz İslami temelde sivil bir ülke kurmak. İslam ve cihad için farkındalığı artırmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

ÖSO da kendi politik örgütünü kurdu
Önceleri SUK ile paralel hareket eden ve "siyasi muhalefetin silahlı kanadı" gibi görünen ÖSO'nun SUK ile ayrı düşerek kendi siyasi örgütünü kurduğu belirtiliyor. "Suriye Destek Grubu" (SDG) isimli ayrı bir örgüt kuran ÖSO, muhalefetin uluslararası destekçileri arasında da bir bölünme yaratmış durumda.

Buna göre, Suudi Arabistan artık daha çok ÖSO'yu desteklerken, Katar SUK ve İslamcı milisleri silahlandırıyor ve fonluyor. Halep'te kendilerine "Ebu Amara Tugayı" diyen bir grubun lideri Ebu Bekri, "Bani ÖSO'lu olarak görürseniz bunu kendime hakaret sayarım" diyor.

Para Katar'dan mı gelsin Suudi Arabistan'dan mı?
Daily Telegraph'a konuşan bir muhalif, Suudi parasıyla Lübnanlı Sünni politikacılardan nasıl silah aldığını anlatırken, ÖSO karargahından konuşan birisi de, geçtiğimiz hafta çok sayıda mühimmat, makineli tüfek ve anti-tank silahı sevkiyatı yaptıklarını söyledi. Bir zamanlar Katar ve Suudi Arabistan'ın birlikte fonladığı ÖSO'nun eline ayda 3 milyon dolar para geçtiğini belirten militan, şimdi durumun değiştiğini, Katar ile diğer muhalif grupları destekledikleri için beraber iş yapmadıklarını vurguladı.

SDG'nin lideri Louay Sakka ise, bu tip bölünmelerin muhalefetin kredibilitesini azalttığını, silahlı grupların ayrı birer milis gücü kurmak yerine ÖSO'ya katılmaları gerektiğini söyledi.

Britanya 'silahsız ama pratik adımlar' atacak
Kofi Annan'ın görevinden istifa etmesinin Suriye'de akan kanı durdurma mücadelesinde "umutsuz bir an" olduğunu söyleyen İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, İngiltere olarak muhaliflere silahlı olmasa da politik yardımlarına devam edeceklerini belirtti.

Hague'ye, Barack Obama'nın geçtiğimiz günlerde gizli CIA operasyonları için izin verdiğinin ortaya çıktığını hatırlatan gazeteciler, İngiltere'nin de benzer bir durumda olup olmadığını sormalarına rağmen, Hague bu sorulara cevap vermedi. Hague yalnızca, istihbarat konuları hakkında yorum yapmayacağını, ancak muhalefete pratik yardımlarda bulunduklarını söyledi. Bu "pratik yardımlar" arasında "iletişim ve bunun gibi şeyler" olduğunu vurgulayan Hague, askeri bir yardımda bulunmadıklarını tekrarladı.

(soL - Dış Haberler)