Suriyeli muhaliflerden provokasyon: 'Türkiye savaşa girsin'

Suriye Ulusal Konseyi Üyesi Yaser Al Nagar, Akçakele'de yaşananlarla ilgili, "Bu, Suriye rejiminin Türkiye’ye karşı yapmış olduğu ilk saldırı değildir, son da olmayacaktır. Türkiye’nin bu rejime karşı çok ciddi adımlar atması lazım” dedi.

Akçakale'ye top ya da havan topu mermisinin isabet etmesini değerlendiren Suriye Ulusal Konseyi Üyesi Yaser Al Nagar, Türkiye'yi savaşa sokmak için provokatif açıklamalar yaptı. Al Nagar, “Bundan önce de Türkiye, Ürdün, Lübnan sınırlarına bombardıman olmuştu. Beşar Esad rejiminin bununla hedeflediği, Suriye içindeki olayların dışarıya sıçramasıdır. Amaç, Suriye’deki halkı cezalandırmak. Suriye’nin başındaki rejim çocukları, halkı öldüren bir rejimdir. Bu savaş Türkiye’ye de sıçratılmak isteniyor. Çünkü kendisine Türkiye tarafından savaş ilan edilmiş hissediyor. Türkiye ve çevresindeki ülkelerin bu savaşı durdurması lazım. Suçsuz insanları öldüren bu rejimin, bir an önce durdurulması lazım. Bu, Suriye rejiminin Türkiye’ye karşı yapmış olduğu ilk saldırı değildir, son da olmayacaktır. Türkiye’nin bu rejime karşı çok ciddi adımlar atması lazım” diye konuştu.

Yaser Al Nagar, Türkiye'nin uluslararası anlaşmaların kısıtlayıcı hükümlerini dikkate almadan da hareket edebileceğini ima ederek, “Türkiye NATO’daki ülkelerle anlaşma yapabilir. En azından tampon bölgeyi oluşturabilir. Türkiye savaş ilan etmeden, tek taraflı anlaşmayı yapabilir. Bu da savaş ilan etmeden sınırdaki askeri bölgeleri vurarak durdurmak olabilir” ifadelerini kullandı.

Hatay’daki mülteci kamplarında Esad tarafından yerleştirilen gruplar olabileceğini söyleyen Al Nagar, uzun süredir kuşku duyulan bir başka provokasyonu da örtük olarak itiraf etmiş oldu. “Mülteciler arttıkça sorunlar daha da büyüyecek, Türkiye hükümeti daha zor durumlara düşecektir. Dışişleri Bakanlığı bundan önce yaptığı açıklamada, 'en fazla 50 bin mülteci alacağız' demişti ama daha sonra 100 bin kişiye çıktı. Mültecilerin sayısı 100 bini geçti. Ancak Türkiye, verdiği tampon bölge sözünü tutmadı” diye konuştu. Al Nagar'ın bu sözleri, ÖSO'nun Türkiye'yi savaşa sokmak için mülteci sayısını artırdığı yönündeki iddiaları akla getirdi.