Suriyeli muhalifler Türkiye'den gelen silahları paylaşamıyor!

Suriyeli muhaliflere en büyük silah yardımının Türkiye üzerinden yapıldığı, bu silahların bir kısmının Libya'da Kaddafi'nin devrilmesinden sonra kaybolan silahlar olduğu iddia edildi. Müslüman Kardeşler'in gelen silah yardımlarına el koyarak muhalefet içerisinde güç kazanmaya çalıştığı da bir diğer iddia.

BBC Türkçe’nin İngiliz gazetesi Times’tan aktardığı habere göre, Suriye'deki muhalif gruplardan biri olan Müslüman Kardeşler, Türkiye'deki bağlantıları sayesinde muhaliflere gönderilen silahlara el koyarak güç kazanıyor.

En büyük silah sevkiyatı Türkiye’den
Muhaliflerle, Suriye Ordusu arasında çatışmaların başladığı yaklaşık 18 ay içindeki en büyük silah sevkiyatının Türkiye üzerinden yapıldığı belirtiliyor.

Habere göre, miktarı 400 tonu bulan silahlar içinde SAM-7 uçaksavar füzeleri ve roket güdümlü bombalar (RPG) bulunuyor.

Libya’da kaybolan silahlar Türkiye üzerinden Suriye’ye mi gönderildi?
Bunların, Libya'da devrik lider Muammer Kaddafi'nin öldürülmesiyle sonuçlanan iç savaş sırasında ortadan kaybolan binlerce silahın bir kısmı olabileceği tahmin ediliyor.

Özgür Suriye Ordusu üyelerinden olduğu söylenen ve silah sevkiyatının sınırdan geçişinde rol alan Abu Muhammed, "Bunlar, doğru kullanılırlarsa, akıntıyı tersine çevirebilecek şeyler" diyor.

Times muhabiri, Libya bandıralı "İntisaar" adlı gemiyi İskenderun'da gördüğünü belirtiyor ve Libyalı kaptan Omar Mousaeeb ile yaptıkları konuşmaları aktarıyor.

Silahlar paylaşılamıyor
Haberin en ilginç kısmı ise Müslüman Kardeşler üyesi olan ve olmayan ÖSO üyelerinin silahları paylaşamadığı iddiası.

İçerisinde “insani yardım malzemesi”nin de bulunduğu iddia edilen gemi yükünün yüzde 80'inin Suriye'ye ulaştığı belirtiliyor. Ancak Times'a konuşan Özgür Suriye Ordusu militanları Falten Tirsijria ve Samar Srewel, Müslüman Kardeşler hareketinin diğer muhalif gruplara göre daha fazla pay kaptığı şikayetlerini dile getiriyor.

Kadın militan Srewel şöyle diyor: "Müslüman Kardeşler Suriye'de daha fazla rol almak istiyor ve bu gemi yüküne el koyarlarsa bunun yardımı olacağını biliyorlar. Bizce Müslüman Kardeşler, gemi yükünü eşitçe paylaştırmaları yerine onlara vermeleri için Libyalıları yönlendirdi."

'Müslüman Kardeşler İHH İnsani Yardım Vakfı'ndan yardım alıyor’
Haberde de imzası bulunan Sheera Frenkel'in analizinde, Müslüman Kardeşler'in gemi yüküne el koymasında, adı Mavi Marmara saldırısı ile anılan İHH İnsani Yardım Vakfı'nın katkısı olduğu söyleniyor.

Analizde, Özgür Suriye Ordusu militanlarının, "Müslüman Kardeşler'in Türkiye'deki bağlantılarını kullanarak elde ettiği para ve silah sayesinde etkisini artırmaya çalıştığını" söylediği belirtiliyor.

Analize göre, muhaliflerin önemli bir bölümünü çatısı altında toplayan Suriye Ulusal Konseyi'nin 310 üyesinin yaklaşık dörtte biri Müslüman Kardeşler ile bağlantılı.

Özgür Suriye Ordusu’nun Müslüman Kardeşlere üye olmayan militanları ise parsayı toplayan Müslüman Kardeşler’den rahatsız. Bu militanlardan biri olan Abu Hitmet, "Şimdi daha iyi silahlara sahipler, bakalım bize yardım mı edecekler yoksa kendi isyanlarını mı başlatacaklar" diyor.