Suriyeli muhalifler terör taktiklerini Kosova'da öğreniyor

Suriyeli muhalifler, Esad yönetimini devirmek için şimdi de Kosova Kurtuluş Ordusu isimli örgütten yardım alıyorlar. "Dağınık grupları bir araya getirmeyi" öğrenmeye çalıştıklarını söyleyen muhalifler, iktidara geldikleri takdirde Kosova'yı tanıyacaklarına dair de güvence verdiler.

Esad hükümetini devirmek için emperyalistlerden yardım almaya devam eden Suriyeli muhaliflerin bir başka yardım kaynağı daha deşifre oldu. Muhalifler, "deneyimlerinden faydalanmak" için, Kosova'nın Yugoslavya'dan ayrılması için mücadele eden ve şaibeli bir biçimde ABD'nin terörist örgütler listesinden çıkartılan Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) ile Balkanlar'da temas ediyor.

Russia Today'in haberine göre, 26 Nisan günü Suriye'den ABD'ye giden bir muhalif delegasyonu Priştine'ye de uğradı. Bu ziyaretin nedeni ise, tecrübelerinden faydalanmak istedikleri UÇK ile görüşmeler yapmaktı.

2005 yılında Suriye'den kaçarak ABD'ye yerleşen Ammar Abdülhamid'in aktardığına göre, muhalifler "öğrenmek" için Priştine'de bulunuyorlardı. Kosova'nın da benzer yollardan geçtiğini iddia eden Abdülhamid, UÇK'nın deneyimlerinin kendilerinin çok işine yarayacağını belirtiyordu. ABD'de yaşayan muhalif, özellikle de dağınık ve küçük grupların nasıl UÇK çatısı altında birleştirildiğini merak ediyordu. Abdülhamid ayrıca, iktidara geldikleri takdirde Kosova'yı tanıyacaklarına dair UÇK'ya söz veriyordu.

UÇK'dan ne öğrenecekler?
"Suriye Kurtuluş Ordusu" isimli silahlı bir grubun militanlarını eğitmeye başlayan UÇK'nın Arnavutluk sınırındaki kampı, daha önce ABD tarafından UÇK'ya kendi militanlarını eğitmesi amacıyla tahsis edilmişti.

UÇK ilk saldırılarını 1996 yılında Yugoslav devlet görevlilerine karşı yapmıştı. Bu sıralar ABD, Britanya ve Fransa'da terörist bir örgüt olarak kabul edilen UÇK, 1998 yılına gelindiğinde gizlilik nedeniyle kamuoyuna açıklanmayan gerekçelerle ABD tarafından terör örgütleri listesinden çıkartılmış, Fransa ve Britanya da onu izlemişti. Alman gizli servisinin ise, doğrudan UÇK'nın yönetici seçiminde bile etkili olduğu iddia ediliyordu. Ayrıca CIA ile İngiliz Özel Hava Kuvvetleri'nin UÇK'lıları eğittiği, silahlı bir isyan ile Yugoslavya'ya NATO bombardımanının sağlanacağını umdukları söyleniyor.

Militanlarının yüzde 10'unun çocuklardan oluştuğu söylenen örgütün, El Kaide ile yakında bağlantılı olduğu, bu örgütten silah aldığı, militanlarını Pakistan'daki El Kaide kamplarında eğittiği, Sırplara karşı verilen savaşta El Kaide üyelerinin de UÇK'nın içinde bulunduğu biliniyor. Buna rağmen ABD'nin üst düzey yöneticileriyle yakından temas kurduğu UÇK, 1998-1999 yılları arasında Sırp birliklerine karşı savaşmış, devreye NATO ve BM'nin girmesiyle Kosova'daki Sırp nüfusa yönelik bir etnik temizlik başlatmakla suçlanmıştı. Uyuşturucu kaçakçılığı, ırkçılık ve şeriatçı şiddet de UÇK'nın repertuarında bulunuyor.

Öte yandan, UÇK'nın vukuatları bununla sınırlı değil. NATO bombardımanı için bahane olan "Racak katliamı"nın Sırp ve Yugoslav ordusu tarafından değil, UÇK tarafından uydurulduğuna dair ciddi iddialar bulunuyor. Özellikle o dönem konuyla ilgili haber yapan Fransız Le Figaro ve Le Monde gazeteleri, köylüleri katlettiği iddia edilen Yugoslav ordu birliğine eşlik eden bir Associated Press muhabiri ile röportaj yapmış ve iddia edilen katliamın en azından bir bölümünün UÇK'nın mizanseni olabileceğini belirtmişti.

Russian Today'e konuşan Globalresearch yazarlarından Benjamin Schett, Suriyeli muhaliflerin silahlı mücadele adına UÇK'dan pek bir şey öğrenemeyeceklerini, çünkü örgütün 1998-99 yıllarında Sırp ordusuna yenildiğini ve ancak NATO yardımıyla ateşkes ilan eden Sırp ordusunu geriletmeye çalıştığını söylerken, bunun yanında "fabrikasyon haber" konusunda UÇK'dan öğreneceklerinin olabileceğini belirtti.

Yine Russia Today'e konuşan ABD dergisi Chronicles editörlerinden Srdja Trifcovich de, Suriyeli muhaliflerin ve Müslüman Kardeşler'in UÇK'dan etnik temizliğin nasıl yapıldığını öğrenebileceklerini vurguladı.

(soL - Dış Haberler)