Suriyeli muhalifler Humus'ta tankla saldırdı, görüntülerini yayınladı

"Sivil katliamı" yaşandığı söylenen Humus kentinde çekilmiş çatışma görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde Özgür Suriye Ordusu'nun tankı olduğu ve bununla savaştığı görülüyor.

Türkiye'de konuşlanmış olan Özgür Suriye Ordusu, Youtube'a Suriye'nin Humus kentinde çekilmiş çatışma görüntüleri yükledi. Görüntülerde muhaliflerin elinde tank olduğu ve bununla çatışmaya girdikleri görülüyor.

Videonun altına örgüt tarafından düşülen notlara bakılırsa, görüntüler 1 Şubat'ta çekilmiş. Görüntülerde görülen Sovyet yapımı BMP tipi tankın, Suriye ordusundan ele geçirildiği iddia ediliyor.

Özgür Suriye Ordusu'nun videonun altına girdiği yazıda kullanılan dilde, mezhep farklılığı üzerine kurulmuş bir siyasi propaganda yapıldığı da görülüyor. Suriye devletine karşı savaşanların "NATO veya Arap Birliği" değil, "Sünni halkı ve baskı altındaki Sünni askerler" olduğu vurgulanıyor.

Bu videonun çekilmesinden 3 gün sonra, 4 Şubat'ta, muhaliflerin çeşitli devlet binalarına roket saldırılarının ardından kentte büyük çatışmalar yaşanmıştı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Suriye planının tartışılacağı güne denk getirilen bu çatışmaların ardından batı medyasında "katliam" haberleri yapılmış, 350 kişinin öldürüldüğü iddia edilmiş, sonradan bu sayı 55'e indirilmişti. Tüm sayı ve iddialar ise, muhaliflere dayandırılıyor.

Halep'te saldırılar
Bugün ise Halep kentinden bombalı saldırı haberleri geldi. Suriye devlet ajansı SANA, Cuma sabahı Halep'te iki askeri noktaya saldırı düzenlendiğini ve çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığını duyurdu. SANA, saldırıların ardından çekilmiş (ve aşırı vahşet içerdikleri için soL'da paylaşmadığımız) fotoğraflara yer verdi.

(soL - Dış Haberler)