Suriyeli muhalif 'savaş lordlarına' kızıp istifa etti

Suriye'nin Halep bölgesindeki "muhalif" askeri birliklerin lideri, "savaş lordlarına" ve "uluslararası toplum"a kızarak istifa ettiğini duyurdu. Liderin istifasında, Suriye ordusunun Safira'yı ele geçirmesinin de etkili olduğu belirtiliyor.

(soL - Dış Haberler) Suriye'de Abdülcabbar el-Ukeydi isimli bir "muhalif" komutan, diğer muhalefeti ve uluslararası güçleri suçlayarak görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Halep'teki "Devrimci Askeri Konsey"in lideri olan Ukeydi, Halep'teki Safira'nın ordunun kontrolüne geçmesini işaret ederek, " kutsal devrim"in uluslararası toplumun yüzündeki son maskeyi de düşürdüğünü, bunların "halka ve devrime karşı komplo kurduğunu" söyledi.

Yurtdışındaki muhalefeti de suçlayan Ukeydi, bu muhalefetin "kendilerinden başka kimseyi temsil etmediğini" savunurken, "Sırtınızı Suriye'ye döndünüz ve kendinizi tamamen ondan ayırdınız" dedi.

Sahadaki bazı "muhalif" komutanları da "savaş lordu" olarak nitelendiren Ukeydi, "İktidar ve kendi krallığınız için birbirinizle yarışmayı bırakın. Eskiden olduğunuz gibi olun" şeklinde konuştu.

Ukeydi, bazı kimselerin birlik çağrılarını reddettiği için istifa ettiğini duyurdu.

AFP'ye konuşan Muhammad Vissam isimli bir "aktivist", Ukeydi'nin Halep'teki en önemli isimlerden birisi olduğunu söylerken, Safira'nın düşmesinin Halep'teki korkuları artırdığını, daha önce orduya kapalı olan bölgenin doğuya olan bağlantısının yeniden açıldığını kaydetti. Ukeydi, daha önce Facebook sayfasında yaptığı açıklamada, Safira'nın mühimmat ve silah eksikliği yüzünden değil, savaşacak insan bulamadıkları için düştüğünü söylemişti.

Ukeydi, Mayıs 2012'de ordudan kaçarak taraf değiştirmiş ve Temmuz 2012'deki Halep'e yapılan ağır saldırıyı yönetenlerden birisi olmuştu.