Suriyeli Kürtler Abdülbaset Sayda'yı "İhvan'ın kuklası" olarak görüyor

Geçtiğimiz haftasonu Burhan Galyun'dan boşalan Suriye Ulusal Konseyi başkanlığı koltuğuna oturan Suriyeli Kürt siyasetçi Abdülbaset Sayda, Suriye Kürtleri tarafından pek de hoş karşılanmadı.

Burhan Galyun'un istifasının ardından Suriye Ulusal Konseyi'nin (SUK) başkanlığına seçilen Kürt siyasetçisi Abdülbaset Sayda hakkındaki şüpheler devam ediyor. Rudaw'ın görüşlerine başvurduğu Suriyeli Kürtler, Sayda hakkında ağır ithamlarda bulundular.

Görüş bildiren Suriyeli Kürtlerden Heyam Akil, "Sayda'nın Suriyeli Kürtleri temsil ettiğini düşünenler aptallık ediyorlar. Seyda Müslüman Kardeşler'in bir başka kuklası." dedi.

Kürt Demokratik Partisi'nden Akil, sokaktaki Kürtlerin dahi Sayda'nın Türk hükümetinin politikalarını uyguladığını düşündüğünü iddia ederken, Müslüman Kardeşler'in Sayda'yı "SUK'ın içinde Kürtler de var" demek için kullandığını vurguladı. Sayda'yı "Kürtlerin hakları için dövüşmeyen bir Kürt" olarak nitelendiren Akil, Sayda'nın SUK'un Kürtlerin aleyhine olan kararları hiçbir zaman protesto etmediğini iddia etti.

Bir başka görüş de, PKK'ye yakınlığı ile bilinen Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) dış temsilcilerinden Alan Şemo'dan geldi. Şemo, Sayda'nın muhalefet içindeki İslamcı ve laik ayrımını giderme şansı bulunduğunu belirtirken, Kürt hareketine destek vermeyeceğini söyledi. Şemo, Sayda'nın SUK'u "Kürt realitesini tanımaya ikna edeceğini" umduklarını da vurguladı.

Kürt Gençlik Hareketi (TCK) ismiyle örgütlenen ve Kürt Ulusal Konseyi'nde yer alan bir başka örgüt de, Sayda'nın Mart ayında yapılan SUK toplantısından sonra Konsey'den ayrılmayarak "Kürtlerin düşmanlarına hizmet ettiğini" söylemiş ve Sayda'yı protesto etmişti.

Bununla birlikte Rudaw'ın verdiği bilgiye göre, Burhan Galyun'un geçtiğimiz Nisan ayında yaptığı "Suriye Kürdistanı diye bir yer yok" açıklamasına Abdülbaset Sayda tepki göstermişti. Sayda, Galyun'un SUK'u temsil etmediğini söylemiş, Kürdistan'ın "tarihi ve coğrafi bir bölge" olduğunu belirtmişti.

SUK'un, seküler bir isim olmasının yanında Kürt kimliği ile de tanınan bir ismi başkanlığa getirmesinin parçalı muhalefete çeki düzen verme girişimi olduğu şeklinde değerlendirmeler bulunuyor. Nitekim Akil de, SUK tarafından atılan adımı "akıllıca" olarak nitelendiriyor. Bununla birlikte, Sayda'nın Müslüman Kardeşler ve Türkiye'nin politikalarını uygulayacak birisi olması nedeniyle halkı aldatmak için kullanılacağı belirtiliyor.

(soL - Dış Haberler)