Suriye'den Cilvegözü'ndeki patlamayla ilgili ilk açıklama!

Suriye Enformasyon Bakanlığı yetkilisi Cilvegözü'ndeki patlamayı değerlendirdi. Enformasyon Bakanı Yardımcısı Halif el-Muftah, "Bölge kimin kontrolü altındaysa ona bakmak gerekir" dedi.

Dün Cilvegözü sınır kapısında yaşanan ve 14 kişinin yaşamını yitirdiği patlama ile ilgili Suriye'den bir açıklama geldi. Şam'da Türkiye'den bir grup gazeteciyle buluşan Suriye Enformasyon Bakanı Yardımcısı Halif el-Muftah, Reyhanlı'daki patlama ile ilgili olarak patlamanın olduğu yere bakmak gerektiğini söyledi. Patlamanın park halindeki bir otomobilde olduğunun anlaşıldığını hatırlatan El Müfta "Bazı olaylar fazla açıklamayı gerektirmez. Eğer Reyhanlı bölgesi silahlı grupların kontrolünde ise onlara bakmak gerekir. Bu olay Suriye devletinin kontrolünde olan bir yerde mi yaşandı, yoksa Türkiye sınırları içerisinde ya da silahlı grupların kontrolü altında olan bir bölgede mi? Olayın cereyan ettiği mekan eylemin kendini teşhir eder" diye konuştu.

'İsrail Filistin'i yerle bir ederken haber yapılmıyor'
soL, Birgün, Yurt ve Cumhuriyet temsilcileriyle buluşan El Müfta bu eylemin birinci hedefinin Türkiye - Suriye ilişkilerinin çok daha gergin hale getirilmesi olabileceğini söyledi. "Belki ölenler arasında Türk vatandaşları da olabilir. Bu meseleyi birileri ilişkileri daha da problemli hale getirmek için istismar edecektir" diyen Müfta Türkiye'nin Suriye'ye yönelik tavrında bir yumuşama olduğunu düşünüp bunu sabote etmek isteyenler olabileceğini söyledi. Suudi Arabistan'ın El Hayat gazetesini örnek göstererek "İsrail dün Filistin'de onlarca yerleşim birimini yerle bir etti, bu haber yapılmıyor ama 'Ulusal Meclis liderlerini öldürmek istediler' diye başlık atıp Reyhanlı'daki olayı Suriye'yi suçlayarak anlatıyorlar" dedi.

'Kim Suriye'yi suçluyorsa ona bakılmalıdır'
Batı basınının "Suriye'nin yüzde 80'i muhaliflerin kontrolü altında" edebiyatı yapmayı sevdiğini ama silahlı grupların hakim olduğu bir bölgede gerçekleşen patlama olduğunda akıllarına bu grupların nedense gelmediğini vurgulayan El Müfta, "bu tür yorumları kimler yapıyorsa, kimler Suriye'de bir diyalog ortamı yaratılmaya başlandığı sırada Suriye devletine bu tür saldırıları yakıştırıyorsa eylemin gerisinde de onlar aranmalıdır" diye konuştu.

(soL-Haber Merkezi)