Suriye'den BM'ye mektup: 'Türkiye barışçıl çözümü sabote ediyor'

Suriye Dışişleri Bakanlığı tarafından önceki gün BM'ye ulaştırılan bir mektupta Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin terör gruplarına destek vererek barışçıl çözümü sabote ettiğini ifade etti. Mektupta Türkiye'nin El Kaide'ye de destek sunduğu, silahlı grupları topraklarında eğittiği ifade edildi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı dün BM Genel Sekteri ve Güvenlik Konseyi Başkanına, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ın yanı sıra bazı ülkelerin Suriye halkına karşı şiddet eylemlerinde bulunan silahlı gruplara destek verdiğine ilişkin bir mektup yolladı. Mektupra bu ülkelerin barışçıl çözümü sabote ettiği ifade edildi.

"Barışçıl çözüm sabote ediliyor"
Mektuba ilişkin SANA'da yer alan haberde, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ın terör gruplarına verdikleri desteğe ilişkin göstergelerin arttığına dikkat çekilirken, bunun Suriye devletinin maddi ve beşeri hasarlarını arttırmaya yol açtığını ifade edildi. Mektupta bu devletlerin sağladıkları destekle aynı zamanda tüm diyalog ufuklarını sabote ettikleri ve barışçıl çözüm çabalarını baltaladıklarını vurguladı.

"Türkiye El Kaide'ye destek veriyor"
El Kaide terör örgütüne tabi taraflar ile bazı Türk ve Suudi taraflar arasında anlaşmanın imzalandığına ilişkin kesin kanıtlara sahip olduğunu belirten Bakanlık bu anlaşma kapsamında Kaideli teröristlerin Türkiye'ye, oradan da Suriye'ye geçirilmelerini öngördüğünü açıkladı.

Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı, aralarında Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye’nin bulunduğu dış ülkelerin Suriye’deki terör gruplarına silah desteği sağlamada parmaklarının olduğuna yönelik kanıtların arttığını bu yüzden barışçıl çözüm ve diyalog ufuklarının Suriye’de aksadığını vurguladı.

"Silahlı gruplar Türkiye'de eğitim alıyor"
Silahlı gruplara yönelik desteğin BBC'de yer alan bir haberde açıkça görüldüğünün belirtildiği mektupta, Fransa'nın da Suriye’de aktif olan Fransız cihatçıların bulunduğunu, France 24 ve TV 5 Monde kanallarında itiraf ettiği ifade edildi. İngiltere Dışişleri Bakanı'nın "Suriye'deki savaşa katılmak isteyen fanatikler var" açıklamasının da benzer duruma işaret ettiğine değinilen mektupta, "Türk Hükümetinin de bu teröristlere barınak sağladığı gibi Türkiye toprakları üzerinde eğittikten sonra Suriye topraklarına kendi sınırları kanalıyla gönderdiği" dile getirildi.

Adana'dan silah gönderiliyor
ABD'nin de bu yöndeki attığı adımlara dikkat çekilen mektupta, Katar ve Suudi Arabistan’ın İncirlik Amerikan üssünün bulunduğu Adana kenti kanalıyla Suriye muhalefetine büyük miktarda silah kargosu gönderildiğini, bu yöndeki haberlerin son dönemde arttığı ifade edidi.