Suriye'de Türk mücahitler

İslamcı Osman Karahan'ın Halep'te öldürülmesinin ardından, Suriye'ye savaşmak için giden Türk mücahitler konusu gündeme geldi. Türkiye'den gidenlerin sayısının hala sembolik olduğu söylenirken, Türkiye'nin uluslararası İslam'ın savaş üssü olduğuna dikkat çekiliyor.

Suriye'ye karşı muhaliflerin yanında savaşırken Halep'te öldürülen militan islamcı Osman Karahan'ın Fatih Camisi'nde gıyabi cenaze namazı kılındı.

Birçok İslami örgütün şemsiye örgütü Suriye Halkıyla Dayanışma Platformu, Cuma namazı sonrasında Halep’te öldürülen Osman Karahan için Fatih Camii'nde gıyabi cenaze namazı kıldı. Namaz sonrasında “Halep Şehidimiz Osman Karahan’a Rahmet, Esed Çetesi ve İşbirlikçilerine Lanet Olsun!”, “Katil Baas Çetesinin Karşısında, Suriye Halkının Yanındayız!”, “Zulüm, Katliam, İşkence Karşısında Susmak, Baas Despotizminin Suçuna Ortak Olmaktır!” yazılı pankartlar açılırken, “Katil Baas Ordusuna Karşı, Yaşasın Suriye Halkının Özgür Ordusu!”, “Allah’ın Yardımıyla Zafer Yakındır!”, “Suriye’ye Özgürlük Direnişle Gelecek!” yazılı dövizler ve tevhid bayraklarıyla Özgür Suriye Ordusu flamaları taşındı.

Özgür-Der Genel Sekreteri Musa Üzer şunları kaydetti:

“Osman Karahan için şunu söylemek gerekiyor ki o 28 Şubat darbe sürecinde de içimizdeki Esed’lere, Baas cuntasına karşı mücadele etti. Başörtüsü mücadelesinde üniversite kapılarında her zaman direnen öğrencilerinin yanında oldu, onlarla birlikte coplandı, gözaltına alındı. Yerel-küresel haksızlıkların karşısında mücadele ile geçen bir ömür şehadetle sonuçlandı. Rabbimiz bu şehadeti Suriyeli Müslümanların yardımına gereği gibi koşmayan bizlerin uyanışına vesile kılsın!” diye konuştu.

Osman Karahan'ın islam davası
1970 yılında Afşin’de doğan Av. Osman Karahan, 1996 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Osman Karahan 1990’ların sonundan itibaren avukat olarak, lise ve üniversitelerde türban ve başörtüsü yasağına karşı davaları üstlendi.

İstanbul’da İngiltere Başkonsolosluğu, HSBC ve sinagog binalarına 2003’te düzenlenen saldırılarda 63 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Türkiye’deki El Kaide lideri Loui Sakka’nın avukatlığını üstlenince kamuoyunda adı genişçe duyuldu. Suriye uyruklu Sakka'nın Irak'taki El Kaide'den emir aldığı öne sürülüyordu.

Sakarya’nın Akyazı ilçesinde kaçak Kuran kursu düzenlendiği iddia edilen bir camide bulunan not nedeniyle, jandarma tarafından “görevini kötüye kullandığı” iddiasıyla Adalet Bakanlığı’na şikayet edildi. Açılan soruşturma 2005’te takipsizlikle sonuçlandı.

Karahan, Türkiye’deki El Kaide’ye 2006’da düzenlenen operasyonda, yardım ve yataklık iddiasıyla gözaltına alındı ancak delil yetersizliği nedeniyle serbest bırakıldı.

“Öldüğü zaman etrafa misk kokusu yayıldı”
Avukat Osman Karahan’la birlikte Suriye’de savaşan başka bir islamcı militan Mahmut A. Karahan'ın Halep'de nasıl çarpıştığını anlattı.

Mahmut A., Osman Karahan’la birlikte 100’den fazla mücahidin Halep’in Selahattin semtinde saldırıya geçtiğini, Suriye Ordusu’nun uçaklarla bomba yağdırdığını söyledi. Aralarında Osman Karahan’ın da bulunduğu bir grup mücahidin öğle namaını kılmak için camiye gittiğini ve caminin bombalanmaya başlamasıyla Osman Karahan’la birlikte kendilerini dışarı attıklarını söyleyen Mahmut A., “Cami tamamen çöktü. Mücahidlerle tankı ele geçirmek, karakolu almak için saldırıya geçtik” dedi. Mücahidlerin tankı ele geçirdikten sonra Suriye Ordusu’nun uçaklarla bombalamaya devam ettiğini hatırlatan Mahmut A., “Karakol binasını almak üzereydik. Osman Karahan’la tankı siper yaptık. İlerleme sırasında sıcak çatışmada, Osman Karahan ve Suriyeli Derize kasabasından cihada katılan mücahitler şehid oldu, üç kişi yaralandı. Osman Karahan sıcak çatışmada keskin nişancılar tarafından şehid edildi” dedi.

Kendisinin de Derize kasabasından cihada katıldığını hatırlatan Mahmut A., “Osman Karahan kucağımda şehit oldu. Şehit olduktan sonra etrafa misk kokusu yayıldı.” dedi.

Osman ve Mahmut dışında Suriye'de kaç Türkiye'li mücahit var?
BBC'nin haberine göre uzun yıllardır avukatlık yapan Karahan’ın Suriye’deki rejime karşı silaha sarılma zamanlamasının bir rastlantı değil. Paris’te yaşayan Dr. Mustafa Peköz “Bir kısım sembolik isimlerin ön plana çıkması doğal olarak dikkatleri Türkiye kökenli İslamcı örgütlerin Suriye’deki faaliyetlerine çekiyor” diyor.

Karahan’ın duruşmalarda El Kaide sanıklarından çok, “El Kaide’nin meşruluğunu” savunduğuna dikkat çeken Peköz’e göre, ortada örgütsel bir ilişki olmasa bile, “ideolojik-politik ve ruhsal bir bağ olduğu söylenebilir.”

“Küresel Güçlerin Ortadoğu Stratejisi” ve “Türkiye’de Politik İslamın Gelişimi” başlıklı kitapların yazarı, Türkiye’den Beşar Esad rejimine karşı savaşmak için giden militan sayısının 200-250 civarında olduğunu tahmin ediyor.

Peköz, bu sayının Türkiye’nin izlediği politikanın etkisiyle artma eğiliminde olduğu kanısında.

Türk hükümetinin Sünni eksenli İslam politikasına destek veren onlarca İslami örgüt olduğunu söyleyen Peköz, şu eğilime dikkat çekiyor: “Geçmişte Afganistan, Pakistan, Çeçenistan, Bosna Hersek gibi bölgelere gidip savaşan ve halen savaşan çok sayıda El Kaide militanın olduğu biliniyor. Bunların tahmini rakamları 300-350 civarında olduğu söylense de biraz daha fazla olması mümkün. Ben, eskiden bu bölgelere gidip savaşanlardan çok, yeni yetişen kuşak içinde Suriye’ye gidenlerin daha fazla olacağını düşünüyorum.”

Özellikle Bingöl ve Diyarbakır gibi illerdeki El Kaide yanlısı Kürt militanların Suriye’ye gidişinin yaklaşık bir yıl önce başladığına işaret eden yazar, Karahan’ın gidişinin ise 4-5 ay önceye rastladığını düşünüyor.

Özgür Suriye Ordusu’ndan gelen açıklamalara işaret eden Peköz, Suriye’de savaşmak isteyen İslamcı örgütlerin Hatay ve Adana gibi illerden istihbarat desteği alarak Suriye’ye girdiğine vurgu yapıyor: "Türkiye, fiilen uluslararası İslami örgütlerin bir üssü haline gelmiş bulunuyor. Bu gruplar Türkiye üzerinde Suriye’ye giriş yapmaktadırlar" dedi.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de Temmuz ayı başında yaptığı açıklamada El Kaide militanlarının Irak üzerinden Suriye'ye geçerek saldırılarda bulunduğunu söylemişti. Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir basın toplantısı düzenleyen Zebari, "El Kaide üyesi militanların, terör eylemlerinde bulunmak için Irak sınırını geçerek Suriye'ye geçtiği yönünde elimizde kesin istihbarat bilgisi var" şeklide konuşmuştu. Zebari, El Kaide üyesi militanların, isyancılarla birlikte hareket ettiklerini ve yardımda bulunduklarını da ifade etmişti.

(soL - Dış Haberler)