Suriye'de islamcı muhalif vahşeti!

"İşte Esad yönetiminin vahşeti" denilerek servis edilen görüntülerde aslında islamcı muhaliflerin katlettiği Suriyeli askerlerin olduğu ortaya çıktı.

Suriye lideri Beşar Esad, babası Hafız Esad'ın da yaptığı gibi bir kez daha ülkede Müslüman Kardeşler'in kültürel başkenti olarak bilinen Hama'daki muhalefet hareketini şiddetle bastırmaya çalışıyor. İki tarafın da silahlı olduğu çatışmaların en kritik ayağı ise, propaganda savaşı.

Suriye'de geçtiğimiz Pazar günü yaşanan olaylarla ilgili bir video görüntüsü, hem Suriye'de gerçekte ne yaşandığı hem de medyanın Esad yönetimine karşı kullanılması konusunda oldukça önemli veriler sunuyor. "Esad'ın katlettiği muhalifler" olarak internette dolaşıma giren video görüntülerde nehre atılan kişilerin aslında Suriye güvenlik güçlerine bağlı askerler olduğu ortaya çıktı.

Türkiye'de de bazı televizyon kanallarının haber bültenlerinde "İşte eli kanlı Beşar Esad diktatörlüğü" eksenli haberlerde kullanılan görüntülere biraz dikkatli bakıldığında, katledilmiş halde bir kamyonetin kasasına konulan ve daha sonrasında yüksek bir köprüden nehre atılan kişilerin "şehit muhalifler" olduğu iddiasının tamamen yalan olduğu görülüyor. Sık sık tekbir getiren İslamcı muhalifler, görüntülerde de net olarak görüldüğü üzere, zaten öldürülmüş olan kişilere oldukça vahşi bir muamelede bulunuyor. Suriye Devlet Televizyonu görüntülerdeki kişilerin İslamcı muhalifler tarafından katledildiğini ve askerlerin nehre atılması sırasında küfürler edildiğini belirtti.

Daha önce de benzer örnekler yaşanmıştı
8 Mayıs tarihinde Reuters tarafından, sosyal paylaşım sitelerinden alındığı belirtilerek, dünyaya servis edilen görüntüler de büyük bir skandal konusu olmuştu. Esad yönetiminin baskıcılığını göstermek için kullanılan görüntülerin Suriye'de değil 2008 yılında Lübnan’da çekildiği ortaya çıkmıştı. Görüntülerde Suriyeli güvenlik güçleri denilenlerin de, Hizbullah ve Emel milisleri olduğu anlaşılmıştı.

15 Temmuz'da yine Hama'da yapılan miting ise, AP gibi ajanslar tarafından "500 bin kişi katıldı" diye servis edilmişti. Oysa toplam nüfusu 600 bin olan Hama'daki gösterilere yaklaşık 10 bin kişi katılmıştı:

Suriye'de İslamcı Müslüman Kardeşler örgütünün başını çektiği muhalefetin silahlı olduğu, güvenlik güçlerine suikast düzenlediği ve Nusayri'lere dönük nefret kustuğu biliniyor.

(soL - Dış Haberler)