Suriye ve İran’a karşı üs

Başkanlık seçimleri öncesinde ABD’nin Irak’tan asker çekeceği iddia edilirken, İran ve Suriye sınırına yeni üsler inşa ettiği bildiriliyor.

soL( HABER MERKEZİ) ABD seçimleri öncesinde, ABD ile Irak arasında imzalanması öngörülen uzun vadeli stratejik işbirliği anlaşmasının içeriği tartışılırken, ABD'nin, Irak'ın İran ve Suriye sınırına askeri üs inşa ettiği ileri sürüldü. Irak ordusundan üst düzey bir yetkili, ABD'nin İran sınırında gelişmiş füze atarlar ile tasarlanan 2 ayrı askeri üs inşa ettiğini, Suriye sınırına ise yüksek donanımlı 45 adet gözetleme kulesi inşa ettiğini bildirdi.

Üslerdeki askeri donanımın İran'ı tehdit edecek boyutta, birinin İran'ın sınır kentlerinden Khorramşehr'e yalnızca 70 kilometre mesafede olduğu vurgulanıyor. Üslerde, ABD'nin 2003'te Irak'ı işgalinden önce Kuveyt'te kullandığı radar sistemlerinin bulunduğu iddia ediliyor.

Irak'ın batısında yer alan Suriye'den önceki son yerleşim merkezi olan El Kaim-Suriye hattına inşa ettiği gözetleme kulelerinin, 4 metre yüksekliliğinde olduğu ifade ediliyor. Yine şu ana kadar 45 kulenin inşa edildiği bölgede, her kuleye 7'şer adet gözetleme kamerasının konduğu ifade ediliyor.

ABD'deki başkanlık seçimleri öncesinde ABD askerinin Irak'taki sayısının azaltılacağına dair tartışmalar öne çıkarken, ABD'nin Irak'taki varlığını yeni bir yapıya kavuşturma hazırlığında olduğu biliniyor. ABD Irak sınırına inşa edeceği üslerle, İran ve Suriye'ye karşı saldırı tehditini gündemde tutmuş olacak.