Suriye: 'Türkiye bizimle savaşacak durumda değil'

Suriye Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil, Türkiye’nin içten zayıfladığını ve Suriye ile savaşa kalkışacak durumda olmadığını söyledi. Cemil ayrıca, Lavrov-Kerry görüşmesinin Suriye konusunda bir dönüm noktası olduğunu ve ABD ve AB'nin de artık daha gerçekçi bir siyaset izlediğini söyledi.

Suriye Başbakan Yardımıcısı Kadri Cemil, geçtiğimiz hafta ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Moskova'da mevkidaşı Sergey Lavrov'la yaptığı görüşmeleri değerlendirdi.

Görüşmelerin, ABD'nin Suriye politikasında bir dönüm noktasına işaret ettiğini belirten Başbakan Yardımcısı, Batılı ülkelerin Suriye'nin önünde koyduğu “kabul edilemez ve gerçek dışı” koşulları içerek politikalarından vazgeçtiğini kaydetti.

Cemil, ABD ve Avrupa ülkelerinin Suriye politikasında artık daha gerçekçi bir politika izlediğini belirtti.

7 Mayıs'ta Kerry ile Moskova'da bir araya gelen Lavrov, görüşme sonrası yaptığı açıklamada Suriye'deki krizin çözümü için Şam yönetiminin ve muhalefetin aynı masaya oturduğu uluslararası bir konferans için anlaştıklarını açıklamıştı.

“Türkiye bizimle savaşacak durumda değil”
Öte yandan, Hürriyet'in Moskova'dan bildiren muhabiri Nerdun Hacıoğlu'nun aktardığı habere göre, Cemil, Türkiye’nin içten zayıfladığını ve Suriye ile savaşa kalkışacak durumda olmadığını söyledi.

“Türkiye Suriye’ye savaş açabilir mi?” sorusuna “Türkiye, Suriye ile savaşacak durumda değil" yanıtını veren Cemil'in, "Türkiye yönetiminin ‘Asarız keseriz’ türünden çıkışları Türk halkına yönelik değildir. Suriye’de eli silahlı militanların moralini yükseltme amacı taşıyor. Türkiye 30 yıldan beri zaten kendi içinde bir savaş veriyor. Çok yakında Türkiye’de sosyal ve etnik gerginlikler benzer yeni iç savaşlar da çıkarabilir” diye konuştuğu ifade edildi.

(soL- Dış Haberler)