Suriye: 'Talimatlar Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan'dan'

Suriye, BM Genel Sekreteri ve Uluslararası Güvenlik Konseyi Başkanı’na Şam’da sivilleri hedef alan bombalı saldırılarla ilgili bir mektup gönderdi. Mektupta, bayramda ilan edilen ateşkesin Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’da bulunan “muhalif” liderlerin talimatları doğrultusunda ihlal edildiğine dikkat çekildi.

Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı, BM Genel Sekreteri ve Uluslararası Güvenlik Konseyi başkanına Şam'da sivilleri hedef alan bombalı saldırılara ilişkin mektup gönderdi.

Yurt Gazetesi’nin haberine göre, mektupta ateşkes boyunca silahlı grupların yaptığı ateşkes ihlalleri ayrıntılı olarak bildirilirken, Suriye’de “kanlı ve yıkıcı terör eylemlerini” gerçekleştirenlere destek olanların Suriye halkını hedef aldığına dikkat çekildi.

“ABD ve Batılı güçler teşvik etti”
Mektupta, Şam'ın Def el-Şevk Bölgesinde meydana gelen ve onlarca kadın ve çocuğun hayatını kaybettiği bombalı saldırıların Güvenlik Konseyi'nde kınamamasının, Suriye halkına yönelik saldırıları teşvik ettiği belirtilirken, BM Güvenlik Konseyi’nin bu saldırıyı kınamamasında ABD, Avrupa ve batılı bazı ülkelerin etkisinin olduğu ifade edildi.

"El Kaide liderinin açıklamaları şiddeti artırdı"
El Kaide lideri Ayman El Zevahiri’nin 25 Ekim'de yayınlanan konuşmasının Suriye'deki El Kaidelilerin saldırılarını tırmandırdığına dikkat çekilen mektupta, Def el-Şevk’te meydana gelen bombalı saldırıların El Zevahiri’nin talimatları doğrultusunda kiliselere, camilere ve din adamlarına karşı yapıldığı belirtildi.

"Talimatlar Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’dan"
Mektup’ta, Suriye ordusunun bayram süresince ilan ettiği ateşkesin, silahlı örgütlerin saldırıları nedeniyle ihlal edildiğine dikkat çekilirken, bu saldırıların talimatlarının Riyad, Doha, Ankara, İstanbul ve Paris'te bulunan örgüt liderlerinden geldiği belirtildi.