Suriye ordusu 'Tayyip Baba'yı öldürdü!

Suriye ordusunun Halep'te düzenlediği hava saldırısında, Türkiye ve Katar tarafından desteklenen ve adı birçok katliama karışan Tevhid Tugayı'nın komutanı öldürüldü. Saldırıda iki üst düzey komutan da yaralandı ve Kilis'te tedavi altına alındı.

(soL - Dış Haberler) Suriye ordusu Halep civarındaki karşı saldırısını yoğunlaştırıp birçok bölgeyi çetelerin elinden kurtarırken, dün yapılan bir hava saldırısında Tevhid Tugayı isimli güçlü bir İslamcı çetenin komutanı öldürüldü.

Muhalefete yakın Halep Haber Ağı'nın bildirdiğine göre, Tevhid Tugayı bir ordu üssünü ele geçirdikten sonra, savaş uçakları bölgeyi bombaladı. Saldırıda çetenin lideri, "Tayyip Amca" adıyla da bilinen Yusuf el-Abbas öldürüldü. Bombardıman sırasında Tevhid komutanlarının toplantı halinde olduğu kaydedildi.

Saldırıda yaralanan çetenin diğer liderleri Abdülkadir Salih ve Abdülaziz Selame, Kilis'e getirilerek tedavi altına alındı. Selame'nin hastane görüntüleri:

Tevhid Tugayı'nın sicili
Türkiye'nin beslediği Tevhi Tugayı, Suriye'de Kürtlere ve Alevilere yönelik saldırılarıyla da bilinen, El Kaide'ye bağlı olmayan ancak en az onun kadar şeriatçı olan bir çete.

Bu çetenin dünkü saldırıda yaralanan liderlerinden Abdülkadir Salih, Serekaniye'de (Raselayn) Suriyelilerin buğdayını ve ekmeğini yağmalayarak Antakya'da fahiş fiyata satmasıyla biliniyor. Tevhid Sancağı Tugayı'nın ismi, daha önce de Halep'teki tarihi Emevi Camii'ne ve Tarihi Çarşı'ya saldırıya karışmıştı. Halep Valisi Vahid Akkad, camiye saldıran bu çetenin aynı zamanda çarşıda yağmacılık faaliyetine başladığı, bunu gizlemek için gelişigüzel ateş açtıklarını söylemişti.

Kurban Bayramı'ndan önce Halep'te, daha sonra da Serêkaniyê'de Kürtlere saldıranlar arasında da aynı Tevhid Sancağı yer alıyordu. Bu çetenin bir başka vukuatı da, kendisine bağlı Türkmen tugaylarının Alevi köylerine saldırısıydı.

Salih'in de, aslında buğday yağmacılığını Antep'e taşıdığı, dahası burada "oto galericilik" işine başladığı da iddia edilmişti.

Tevhid, geçen seneki kurban bayramında Halep'te Kürtlerle ÖSO arasında başlayan çatışmaların da mimarıydı. Örgüt ayrıca, geçtiğimiz yaz El Kaide öncülüğünde başlatılan Lazkiye-Alevi operasyonuna da katılmıştı.

Esirlerden canlı bomba
Tevhid Tugayı'nın bir diğer korkunç faaliyeti de, ele geçirdiği esirleri canlı bomba olarak kullanmasıydı.

Çeteyle bir süre vakit geçiren bir New York Times muhabiri, çetenin elindeki bir esirin, haberi olmadan bir ordu kontrol noktasında canlı bomba olarak kullanıldığını yazmıştı.