Suriye muhalefetinden ABD'ye müdahale çağrısı

Suriye muhalefeti, uluslararası topluma, ABD'nin Irak'ta IŞİD'i vurmasına benzer bir müdahale çağrısı yaptı. Müdahalenin yalnızca IŞİD'i değil Esad yönetimini de içermesi gerektiği söylendi.

Gaziantep'te basın toplantısı yapan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK), Suriye'de savaştıkları Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve Suriye yönetimine karşı uluslararası toplumdan yardım istedi.

Muhalifler çağrıyı ABD'nin Irak'taki Kürt bölgesinde ilerleyen IŞİD'i vurmasının üzerine yaptı. ABD ordusu, karadan IŞİD ile savaşan peşmergelere hava saldırısı ile destek veriyor.

SMDK Başkanı Hadi Bahra çağrıda şu ifadeleri kullandı: "Tüm dünya terör çetelerine karşı savaşan Hür Suriye Ordusu'na destek amacıyla hızlı ve etkili bir müdahaleye davetlidir. BM'yi ve ABD'nin de dahil olduğu, hürriyete inanan tüm ülkeleri, Suriye'deki duruma aynen Irak, Kürdistan'daki durum gibi yaklaşmaya çağırıyorum. Gerekçeler aynı, düşman aynı."

Al Jazeera’ye konuşan Suriye muhalefetinden kaynaklara göre ABD de daha önce, muhaliflerden IŞİD’in ortadan kaldırılması için uluslararası topluma çağrı yapmalarını istedi.

SMDK üyesi Halid Hoca, Al Jazeera'ye SMDK yeni Başkanı Hadi Bahra’nın kısa bir süre içinde Amerika’ya gideceğini söyledi. Bahra, Amerikalı yetkililerle görüşmelerinde IŞİD’e karşı hava saldırıları ve askeri yardım talebinde bulunacak.

Halid Hoca "SMDK uluslararası camiadan IŞİD'in mevzilerini havadan bombalama talebinde bulunuyor. IŞİD'e hava saldırıları gerçekleşirse biz onları yenebiliriz" ifadelerini kullandı.

Bu adım, BM Güvenlik Konseyi IŞİD ve Nusra Cephesi’nin finansmanını kesme kararı almasının ardından geldi. BM kararına göre, IŞİD'e maddi destek veren ve vatandaşlarının örgüte üye olmasına izin veren ülkelere ekonomik yaptırımlar geliyor.