Suriye muhalefeti liderlik kavgasına tutuştu

Suudi Arabistan da Suriye'ye askeri müdahale çağrısı yaptı, ancak Türkiye'nin himaye ettiği Suriye muhalefetinde işler iyi gitmiyor. "Özgür Suriye Ordusu" denilen grubun içinde iktidar kavgası patlak verdi.

Suriye yönetimi, Arap Birliği gözlemci heyetinin ülke içindeki incelemelerini bir ay daha uzatmayı kabul etti. Suriye resmi haber ajansına göre, Dışişleri Bakanı Velid Muallim, uzatma kararını Arap Birliği Genel Sekreteri'ne bildirdi.

22 Ocak'ta Kahire'de toplanan Arap Birliği Dışişleri Bakanları, Suriye lideri Beşar Esad'ın yetkilerini yardımcısına devretmesi ve ulusal birlik hükümeti kurulması çağrısının yanı sıra ülkede görev yapan gözlemcilerin süresinin uzatılması çağrısı yapmıştı. Arap Birliği'nin çağrısına, Suriye yönetimi "iç işlerimize açıkça müdahale ediliyor" diyerek red cevabı vermişti.

Suriye'nin olumsuz yanıtı üzerine Arap Birliği'nin, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'dan toplantı talebinde bulunduğu öğrenildi. Arap Birliği Genel Sekreteri Yardımcısı Ahmet bin Helli, Khaleej Times sitesinde yer alan açıklamasında, "Arap Birliği'nin Suriye'deki krizi çözmeye yönelik planının masaya yatırılması ve alınan kararların Güvenlik Konseyi'nce desteklenmesi" için BM Genel Sekreteri'nden toplantı talebinde bulunduğunu bildirdi.

Önceki gün gözlemci heyetindeki misyonunu geri çektiğini açıklayan Suudi Arabistan'ı Körfez İşbirliği Konseyi'ne üye diğer ülkeler takip etti. Körfez İşbirliği Konseyi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Körfez ülkelerinin Suudi Arabistan'ın kararına destek verdiği ve Arap Birliği gözlemci heyetindeki misyonunu geri çekme kararı aldığı belirtildi. Körfez İşbirliği Konseyi'ne üye 6 ülke, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan, BM Güvenlik Konseyi'ne barış planını uygulanmaya koyması için Suriye'ye baskı yapma ve bunun için gerekli önemleri alma çağrısında da bulundu.

Suudi Arabistan'dan da dış müdahale çağrısı
Katar'ın ardından Suudi Arabistan da Suriye'ye askeri müdahale çağrısında bulundu. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Saud el Faysal, Suriye'ye Arap barış gücü askerlerinin gönderilmesi çağrısında bulundu.

Suriye muhalefetinden "kötü" haberler
Tüm bu gelişmeler yaşanırken, çok parçalı olan Suriye muhalefetinden ise ihtilaf haberleri geliyor. Suriye Ordusu'ndan kaçanlardan oluştuğu söylenen Özgür Suriye Ordusu'nun başındaki Albay Riyad el Esad ile General Mustafa Ahmed El Şeyh arasında, Özgür Suriye Ordusu'nun yönetimini ele geçirme mücadelesi verildiği belirtiliyor.

General Mustafa Ahmed el Şeyh, yaklaşık iki hafta önce, Suriye Ordusu'ndan firar ederek Türkiye'deki Özgür Suriye Ordusu'na katıldı. Suriye Ordusu'nun ülkenin kuzey bölgesindeki birliklerinin ikinci komutanlığı görevinde bulunmuş olan General Mustafa Ahmed el Şeyh, ülkede ayaklanmaların başladığı Mart ayından bu yana Suriye Ordusu'ndan firar en yüksek rütbeli asker. Generalin Türkiye'ye giriş yaptığı ve resmi makamlarla görüşmelerde bulunduğu Türkiye'nin Dışişleri Bakanlığı yetkililerince de doğrulandı. El Şeyh ile yapılan telefon görüşmesinin aktarıldığı bir Reuters ajansı haberinde, firari generalin Türkiye'ye geçtikten sonra Özgür Suriye Ordusu'nun reorganizasyonu için çalıştığını söylediği aktarılmıştı. Generalin sözcüsü de, el Şeyh'in Türkiye'de bir "yüksek askeri konsey" oluşturacağını ve Suriye rejimi karşıtı askeri operasyonları bu konsey ile yöneteceğini duyurmuştu.

Albay Riyad el Esad'ın da çeşitli kişi ve hükümetlerce "bağış" aktarılan Türkiye'deki banka hesabının kapatılması ile kendi yandaşlarına yaptığı ödemelerin aksadığı ve el Esad yanlılarının bir kısmının General el Şeyh'in safına geçtiği söyleniyor.

Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Burhan Galyun'un General Mustafa Ahmed el Şeyh ile bir görüşme gerçekleştirmesi ise gerginliği daha da tırmandırdı. Özgür Suriye Ordusu sözcüsü Lama el Atasi, Galyun'un "ordu saflarında bölünme yaratmak amacıyla uğraştığı"nı söyleyerek suçladı.

(soL-Dış Haberler)