Suriye kan gölü

Suriye’de son iki günde yapılan gösterilerde 46 kişi hayatını kaybetti. İki aydır süren protestolarda toplam ölü sayısı ise 850’yi buldu.

Suriye’de yaklaşık 2 aydır süren protestolarda bilanço ağırlaşmaya devam ediyor. Beşar Esad yönetimine karşı ‘reform ve özgürlük’ talepleriyle toplanan kitlelere Cuma namazı sonrasında polis saldırdı. Birçok kentte çıkan olaylarda 46 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce kişi yaralandı.

Saldırganların “kimliği belli değil”
Humus ve İdlib kentlerinde yaşanan çatışmalarda 44 kişi öldü. Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’nın bildirdiğine göre gruba ateş açanların kimliği tespit edilemedi. İki aydır süren protestolarda ölenlerin sayısının artması üzerine Beşar Esad yönetimi göstericilere ateş açılmaması kararı almıştı. Göstericiler yine polisin ateş açtığını söyleseler de SANA saldırının belirsiz bir kaynaktan geldiğini ve ölenler arasında polislerin de olduğunu belirtti.

Cuma günkü olayların ardından dün de gerilim vardı. Ölen göstericilerin cenaze töreninde de çatışma çıkarken, 2 kişi daha hayatını kaybetti.

Kürtler sokakta
Gösteriler Kürtlerin yaşadığı bölgelerde de destek görüyor. Halep ve Ain Arab kentlerinde sokağa çıkan Kürt göstericiler şiddetin son bulması çağrısında bulundular. İslamcı olmadıklarını ve rejimin değişmesi için sokağa çıkmadıklarını vurgulayan göstericiler, reform isteklerini dile getirirken, ‘Azadi’ (özgürlük) sloganı attılar.

Birçok silah bulundu
Öte yandan Suriye Devlet Televizyonu’nun duyurduğu habere göre Şam’ın kuzeyindeki Dummar bölgesinde büyük miktarda silah ve mühimmat ele geçirildi. Silahların devlet binalarına yapılacak saldırılarda kullanılacağı iddia ediliyor. Silahlar arasında çok sayıda AK-47 tüfek ve mermileri, yüksek tesirli patlayıcılar ve bomba yapımında kullanılan malzemeler olduğu bildirildi. Devlet televizyonu tarafından ‘İslami devlet’ kurma amacıyla faaliyet gösteren terörist bir gruba ait olduğu söylenen silahların petrol boru hatlarını ve havaalanlarını hedef alacağı öne sürüldü.

(soL – Dış Haberler)