Suriye: Adra katliamının sorumlusu Türkiye

İran'ın Arapça yayın yapan El-Alem kanalına konuşan Suriyeli yetkili, Adra'da yaşanan katliamla ilgili ABD ve bölgedeki müttefiklerini özellikle de Türkiye'yi suçladı.

(soL - Dış Haberler) Suriye Enformasyon Bakanlığı'na bağlı araştırma merkezinin başkanı Maladh Mekdad bugün El Alem'e yaptığı açıklamada, katliamı yapan militanların Türkiye üzerinden girdiğini ve Türkiye sınırından silah aldıklarını söyledi.

11 Aralık'ta Adra'ya Şam'ın doğu Guta bölgesinden sızan 3 bin militan büyük bir katliam yaptı. Resmi raporlara göre yönetim yanlılarından 80 kişi öldürüldü. Ancak yerel kaynaklar rakamın çok daha büyük olduğunu söylüyor. Katliamdan kurtulan görgü tanıkları, militanların hükümet çalışanlarının ellerini kestiğini söylüyor. Katliamda onlarca kadın ve çocuğun da Alevi, Hıristiyan veya Dürzi olduğu için öldürüldüğü belirtiliyor. Ancak henüz çatışmaların devam ettiği kente hiçbir basın organı giremediğinden katliamın tüm detayları bilinmiyor.

Saldırı İslam Cephesi'nin bileşenlerinden İslam Ordusu ve El Nusra tarafından gerçekleştirildi. Mekdad, Türkiye'nin Katar ve Suudi Arabistan’la birlikte ABD'nin gözetiminde Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmek için militanlara silah sağladığını hatırlattı.

Türkiye’den militanlara 47 ton silah
BM raporuna göre, Türkiye Suriyeli militanlara 47 ton silah sağladı.

Katliamın sorumlularından İslam Ordusu'nun içinde yer aldığı İslami Cephe'nin, ABD'den askeri yardım alabilmesi için görüşmeler Ankara'da sürüyor. Hükümet ayrıca bu militanların ÖSO ile ihtilaflarını çözmek için arabuluculuk yapıyor. Bu sorun çözülürse ABD'nin askeri yardımı başlayabilir.

Reuters'e konuşan Suriyeli muhalifler de geçtiğimiz hafta Türkiye'den İslami Cephe'ye silah sevkiyatı yaptığını belirtiyorlar.

Bu Cephe El Kaide'ye bağlı El Nusra ve IŞİD ile ortak hareket ediyor.

Cephe'nin bileşenlerinden Ahraru'ş Şam Ağustos ayında Lazkiye'de Alevilere yönelik katliamlara katılmıştı. İnsan hakları izleme örgütü ise yayımladığı raporda Ahraru'ş Şam'ın katliamlara katıldığını doğrulamış ve bu gruplara yardım etmenin ilerde uluslararası mahkemelerde yargılanma ihtimalini beraberinde getirdiğini hatırlatarak, destekçi ülkelerden bu gruplara yaptıkları yardımları kesmelerini istemişti.

Ahraru'ş Şam ayrıca IŞİD ile yaz aylarında Kürt kasabalarına saldıran gruptu. İslami Cephe'nin bir diğer bileşeni olan Tevhid Tugayı da Türkiye'ye son derece yakın. Müslüman kardeşlerin silahlı kanadı olan Tevhid tugayı, Halep'in güneyindeki Kürt köylerinde yapılan katliamlarda IŞİD ile ortak hareket etti.