Sünniler yeniden parlamentoda

Irak`ta yaklaşık 6 aydır parlamentoda yer almayan Sünni blok Uyum Cephesi parlamentoya katıldı.

soL (DIŞ HABERLER) Geçen yılın Ağustos ayında Irak Başbakanı Nuri el Maliki`nin hükümetini boykot eden Sünni blok Uyum Cephesi parlamentoya katılma kararı aldı. Şii parlamentoyu reddeden Sünnilerin bu kararı ulusal birliğin sağlanması anlamında iyiye yorumlandı.

Ülkede iç savaş boyutuna ulaşan mezhep çatışmalarının sona ermesi için bir adım olarak nitelenen bu karar Nuri el Maliki`nin siyasi zaferi olarak değerlendirildi. En büyük Sünni partisi olan Irak İslam Partisi üyesi Abdülkerim el Samari, Maliki`yle bir anlaşma imzaladıklarını açıkladı. Dün yapılan oylamada kabinede boş olan bakanlıkların onuna bu cepheden gösterilen adaylar, parlamento tarafından onaylandı.

Irak`taki en büyük Sünni Arap bloğu olan Uyum Cephesi de kararlarını siyasi anlamda gerçek bir reform olarak değerlendirdi. Bu yılın sonunda yapılması düşünülen eyalet seçimlerinde Sünnilerin yer alacak olması da Sünniler açısından bir avantaj olarak yorumlandı.

Sünni Arap blok, geçen sene iktidarın Şiiler ve azınlık Sünni Araplar arasında paylaşılması konusunda meydana gelen bir anlaşmazlık üzerine Irak hükümetinden çekilmişti.
Sünni Arapların mevcut hükümette az bir etkinliği var. Hükümette daha çok Şiiler ve Kürtlerin ağırlığı bulunuyor.

Irak parlamentosunda Şii İslam kanadını temsil eden ve Mehdi Ordusuyla zaman zaman ABD`ye karşı savaşan, bazen de işbirlikçiler arasında yer alan Mukteda el Sadr`a bağlı bakanların 4'ü ise görevlerinden azledildi.