SUK lideri ABD’nin kararına tepki gösterdi: 'El Nusra Cephesi kararı yeniden değerlendirilmeli'

Suriye Ulusal Koalisyonu lideri Muaz El Hatib, ABD’nin El Nusra Cephesi’nin terör örgütü listesine alınması kararını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

Russia Today'in haberine göre, Suriye’de muhaliflerin yeni çatı örgütü Suriye Ulusal Koalisyonu lideri Muaz El Hatib, ABD’nin EL Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi’ni terör örgütü listesine alması kararını “yeniden değerlendirmesi” gerektiğini söyledi.

23 Ocak 2012 yılında resmi olarak kurulduğunu açıklayan örgüt şu ana kadar onlarca katliamdan sorumlu tutulurken, 42 intihar saldırısının sorumluluğunu üstlendi. EL Nusra’nın ABD tarafından terör örgütü listesine alınması ise muhalefet liderleri tarafından tepkiyle karşılandı.

SUK lideri Muaz El Hatib, Fas’ta düzenlenen “Suriye’nin Dostları” toplantısında ABD’nin kararına ilişkin olarak, “Esad rejimine karşı savaşan gruplardan birisinin terör örgütü listesine alınması kararı yeniden gözden geçirilmelidir” diye konuştu.

ABD’li yetkililerin açıklamalarına bakıldığında ABD’nin, El Nusra Cephesi’nin El Kaide bağlantısı ve gerçekleştirdiği eylemler konusunda ayrıntılı bilgiye sahip olduğu anlaşılıyor. ABD’nin bir yıldır kanlı eylemlerini kınamadığı örgütü şimdi terör listesine alması ise yeniden organize etmek istediği muhalefete meşruiyet kazandırma girişimi anlamına geliyor.

El Nusra’nın terör örgütü listesine alınmasın ardından ABD başkanı Barack Obama, ABC televizyonuna yaptığı açıklamada, Suriye Ulusal Koalisyonu’nu Suriye halkının meşru temsilcisi olarak tanıdıklarını açıklamış ancak bazı grupların aşırılık yanlısı, ABD karşıtı ajandaya sahip olduklarını söyleyerek bu kesimleri diğerlerinden ayrı tutacaklarını açıklamıştı.

Bu son atılan adımlar, ABD’nin muhalifleri açıktan silahlandıracağı haberlerinin basına yansımasının ardından geldi. Ancak ABD’nin muhalifleri “meşru” bir şekilde silahlandırabilmesi için, sivillere yönelik gerçekleştirdiği katliamlar konusunda sicili epeyce kabarık olan muhalefeti aklaması gerekiyordu.

SUK lideri El Katib ise yaptığı açıklamada, muhaliflere verilecek silahların “tek bir amaç için” yani Esad hükümetinin yıkılması için kullanılacağını açıkladı. El Katib, “Bazı gruplar, onların fikirleri ve ideolojik görüşleri konusunda benzer düşünmüyor olabiliriz. Ancak isyancıların ellerindeki bütün silahların zalim, suçlu rejimin yıkılması için kullanılacağına söz veriyoruz” diye konuştu.

(soL- Dış Haberler)