Suçlu bulundu: Laiklik ve ateizm

İnsanlığın yeni "karanlık" döneminde insan aklına topyekûn saldırı devam ediyor. Papa 16. Benedict, uzun yıllar sonra ziyaret ettiği İngiltere'de laikliğe ve ateizme saldırdı. Benedict'in saldırısı, Türkiye'deki İslamcı basın tarafından da beğeniyle karşılandı.

Katolik Kilisesi’nin en yetkili ismi olan Papa 16. Benedict, 28 yıl aradan sonra Kraliçe 2. Elizabeth’in daveti üzerine İngiltere’yi ziyaret etti. Ziyareti boyunca on binlerce kişi tarafından çeşitli gösterilerle protesto edilen Papa, İngiltere toplumunun ahvalinden hiç memnun kalmadı.

Din elden gidiyor
Papa 16. Benedict, istatistiklere göre halkın yalnızca yüzde 10’unun Katolik Kilisesi’ne mensup olduğu İngiltere’de, Kilise’nin durumu ile ilgili faturayı laiklik ve ateizme kesti.

Papa, ilk olarak İskoçya’da Kraliçe Elizabeth ile yaptığı görüşmede Nazilerin dini terk etmesinin Yahudi soykırımına sebep olduğunu ve Hıristiyanlığın radikal bir ateizmle karşı karşıya olduğunu belirtirken, farklı formlar altındaki saldırgan bir laikliğin dini özgürlüklere tolerans göstermediğini söyledi.

“Dini kamusal alandan soyutluyorlar”
Papa 16. Benedict, Londra’da düzenlenen bir üst düzey toplantıda da Papa, dinin kamusal alandan çıkarıldığını belirterek buna karşı tepkisini dile getirdi.

Dinin özel alana hapsedilemeyeceğini söyleyen Papa, “Dinin, özellikle Hıristiyanlığın marjinalleştirilmesinden endişe duyuyorum. Dinin marjinalleştirilmesi toleranslı ülkelerde bile oluyor. Dinin susturulması ve mümkünse tamamen özel alanla sınırlandırılması çağrısı yapanlar var. Noel’in kamusal alanda kutlanmasının diğer dinleri ve dinsizleri gücendireceği gerekçesiyle kaldırılmasını isteyenler var. Ayrımcılığı ortadan kaldırma niyetiyle Hıristiyanların kamusal alanda vicdanlarına karşı çıkmasını isteyenler var” dedi.

Benzer bir açıklama Papa’nın İngiltere ziyaretinden birkaç gün önce Vatikan’ın İngiltere Kilisesi’yle ilişkilerinden sorumlu uzman Kardinal Walter Kasper’den de gelmişti. Kasper, özellikle İngiltere’de Hıristiyanlara karşı ayrımcılık yapıldığından şikayet etmişti. O da, İngiltere’nin “laik” bir ülke olduğuna dikkati çekerek, “Her şeyin ötesinde yeni agresif ateizm İngiltere’de yayıldı. Örneğin haç takıp British Airways uçağına binerseniz ayrımcılığa uğrarsınız” demişti. Kasper, 2006 yılında bir British Airways kabin görevlisinin üniformasının üzerine taktığı haç kolyesiyle ilgili disiplin cezası almasını, bir "agresif ateizm" örneği olarak gösterdi.

Kilisenin akla saldırısı
Dinin özel alanla sınırlandırılıp Kilise mensuplarının kamusal alandan soyutlandığını her fırsatta dile getiren Papa, tüm bunların laikliğin bir sonucu olduğunu iddia etmekten geri durmuyor. Dinin sosyal hayatın her aşamasında yer alması gerektiğini savunan Papa 16. Benedict, İngiltere gezisi sırasında her yıl onlarca çocuğun Katolik papazlarının cinsel tacizine uğradığı konusunu ise unutmuş göründü. Papa, bununlar ilgili üzüntüsünü dile getirmek dışında bir adım atmadı.

Bilim düşmanlığında da ilk sıralarda yer alan bir kurum olarak Katolik Kilisesi, “etik” olmadığı gerekçesiyle çok sayıda bilimsel araştırmayı yasaklıyor, çeşitli hastalıkların muayene edilmesine gerek olmadığı şeklinde açıklamalar yapıyor. Hâlâ bazı yazarların eserlerinin Kilise mensupları tarafından okunmasının yasak olduğu belirtiliyor.

Kürtaja ve eşcinselliğe de karşı çıkan Kilise adına Papa’nın birkaç yıl önce, “Yaşamın birinci ve temel değerlerini korumak çok önemli. Aile, bir kadın ve bir erkek arasındaki daimi evliliğe dayanır. Kürtaj ve eşcinsel evlilik günümüzün en sinsi ve en tehlikeli tehditleri arasında yer alıyor” diye konuştuğu biliniyor.

Bilim düşmanlığında ve akla saldırıda geri durmayan bu kurumun Papa’nın istediği gibi kamusal alana müdahalesinin nasıl sonuçlar doğuracağı tahmin edilebiliyor.

Dinci basın beğendi
Her şeye rağmen, Papa’nın laikliğe ve ateizme ithafen ettiği sözler Türkiye’deki dinci gerici basından rağbet gördü. Papa’nın sözleri “Uğruna savaşlar verilerek din ve devlet işlerinin birbirinden ayrıldığı laik dünya görüşü, Batı dünyasında yeniden tartışılıyor” gibi ifadelerle sunuldu.

Birçok internet gazetesi Papa’nın sözlerini manşete taşırken, İngiltere’deki ateist gruplar öncülüğünde Kilise’nin bilim düşmanlığını eleştirmek üzere düzenlenen protesto gösterilerini “Eşcinseller sokaktaydı”, “Kürtaj için yürüdüler” gibi başlıklarla verdiler.

Ateist toplulukların, hukukçuların ve çeşitli sol örgütlerin Kilise’nin bilim düşmanlığında Papa’nın misyonu ile ilgili yaptıkları açıklamalara yer vermeyen gerici basın, altında Richard Dawkins, komedyen Stephen Fry, yazar Terry Pratchett gibi 50’nin üzerinde önemli aydının imzası bulunan "Papa’nın gelişi ülkemize onur getirmeyecek" diye başlayan bildiriyi de gündeme getirmedi.

(soL - Dış Haberler)