Su karşılığında petrol baskısı

Irak ve Türkiye arasındak su sorunu siyasi bir krize dönüşme noktasında. Türkiye suya karşılık petrol istiyor.

soL (DIŞ HABERLER) Irak`ta sulamanın tamamıyla Dicle ve Fırat ırmaklarına dayalı olması iki ülkenin bu konuda her yıl yeniden mutabakat görüşmeleri yapmasına neden oluyor. En son bu yılın mayıs ayında Irak su kaynakları bakanı Abdüllatif Cemal Raşit Türkiye`ye yaptığı bir ziyarette görüşmeler yapmış ve Irak`ın bu yıl her zamankinden daha fazla kuraklık yaşadığını ve Türkiye`de daha fazla su talebinde bulunduklarını belirtmişti.

Tarımsal sulama söz konusu olduğunda çok daha kritik bir hale gelen Irak-Türkiye su işbirliği ise Irak Tarım Komisyonu üyesinin iddiasına göre siyasi bir kriz noktasında gelmiş durumda. Irak Parlamentosu Tarım Komisyonu Üyesi Dr. Haydar El Svedi, Irak`ta yaşanan sulama sorunun kaynağının Türkiye olduğunu ve sorunun Türkiye`nin baskıları nedeniyle siyasi bir krize dönüştüğünü bildirdi. Türkiye`nin su karşılığında Irak`tan petrol almak için baskı uyguladığını ve Irak hükümetini tavize zorladığını iddia eden Raşit, 2010 yılından sonra bırakılan suyun miktarının da düşeceğini belirtti. Türkiye`de projeleri devam eden barajlar nedeniyle Irak'a bırakılan suyun 2 yıl sonra saniyede 23 milyar metreküpten sadece 3,5 milyar metreküpe düşeceğine dikkat çeken Raşit, Türk hükümetinin petrol üzerinden taviz beklemesinin siyasi bir soruna yol açtığını belirtti. El Svedi`nin iddiasına henüz Türk hükümetinden bir yanıt gelmedi.

Su bakanı Reşit, 2007 yılında da Dicle ve Fırat nehirlerinin geçtiği ülkeler arasında su anlaşması yapılmasını teklif etmiş "su meselesinin siyasetin kurbanı olmaması gerektiğine" dikkat çekmişti. Iraklı Bakan ayrıca Irak`ın Türkiye`nin baraj projelerinde etkilenmemesi için garantiye ihtiyaç duyduklarını vurgulamıştı.