Strazburg’ta 'Çocuklarımıza dokunmayın' eylemi

Frnasa'nın Strazburg kentinin bir mahallesindeki aileler çocuklarının Suriye’de cihada katılması ve cihatçı ideoloji ile etki altına alınmalarına karşı bir eylem düzenlediler. Mahallenin Suriye’ye savaşmak için giden gençlerinden ikisi yaşamını yitirmişti.

Alzas bölgesinin başkenti Strazburg’un bir emekçi mahallesi olan Meinau bölgesinde 250 kişilik bir grup öğleden sonra kültür merkezinde bir araya geldiler. Benzer bir toplantı Paris banliyösünde de yapıldı ve eylemlerde Suriye’ye cihada giden gençlerin beyinlerinin yıkanmakta olduğu belirtildi.

Toplantıyı düzenleyen kolektifin içinde yer alan Mohamed Benanouz, "Eğer bugün buradaysak, çocuklarımızın kandırılmış olamsındandır. Aileler parçalandı. Bütün bir şehir travmatize edildi. Korkuya, nefrete ve şiddete yönelmemeliyiz. Aksine eğitim faaliyetlerini artırmalı, tartışma toplantıları düzenlemeliyiz, ve bizi çevreleyen kötülüğe ve sessizliğe karşı duyarlı olmalıyız" dedi.

Mahalleden ismini vermeyen bir diğer kişi ise gençler etki altında aileler ise perişan durumda olduğunu söyledi.

Strazburg’tan on iki genç Suriye’ye savşmaya giderken, bir diğer genç Almanya’dan yola çıkarken babası tarafından durduruldu. Bir kaç hafta önce ise, mahalleden 22 ve 24 yaşlarında iki kardeşin ölüm haberi iletildi. Arkadaşlarının durumu da belirsiz.

Toplantıda konuşan mahallenin imamı "Bu gençler mahelleden çocuklardı ve nasıl böyle radikalleştiklerini takip edemedik, bizim camilerimizde böyle bir söylem bulunmamaktadır" ifadesini kullandı. Mahallenin futbol antrenörü Eric Barrois da bu gençler çok iyi çocuklardı, neden radikalleştiler anlayamadık ve bir günde sakal uzatıp karşı tarafa geçtiler" dedi.

Fransa Avrupa’da bu fenomenle en çok yüz yüze kalan ülke. İslamcı ve cihatçı ideolojinin etkisi altında kalan gençler Türkiye üzerinden Suriye’ye geçiyor ve savaşa katılıyorlar.