"Soykırımı tanımamızı Sarkisyan geciktirdi"

ABD Başkan Yardımcı Joe Biden'ın ABD'deki Ermeni toplumundan bir kişi ile konuşurken çekilen videosu tartışma yarattı. Videoda Biden, "kendilerinin soykırımı tanıyacakları sırada, Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın beklemelerini istediğini" söylüyor.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın ne zaman ve nerede çekildiği belli olmayan bir videosu tartışmalara neden oldu. Videoda Joe Biden'ın ABD'deki Ermeni toplumundan olan bir kişiye, kendilerinin soykırımı tanıyacaklarını ancak Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın o dönem Türkiye ile olan görüşmelere dikkat çekerek tanımanın ertelenmesini istediği yer alıyor.

Videonun ortaya çıkmasının ardından hemen açıklama yapan Ermenistan Cumhurbaşkanlığı sözcüsü böyle isteğin söz konusu olmadığını, Sarkisyan'ın ABD'den böyle bir talepte bulunmadığını açıkladı.

Biden ile Ermeni toplumu temsilcisi arasında geçen diyalog şöyle:

- Ben bir Ermeniyim ve size Senato'da yaptıklarınız için teşekkür etmek istiyorum. Bir sorum var. Ben ABD'deki Ermeni toplumunun en aktif üyelerinden biriyim ve bildiğiniz gibi biz…

Biden: Evet, biliyorum.

- … Biz çok, çok acılar çektik. Size toplumumuza nasıl bir mesaj vermemiz gerektiğini sormak istiyorum.

Biden: Toplumunuza iletmeniz gereken mesaj bizim geri adım atmadığımızdır. Türkler gerçeğin ne olduğunu anlamak zorunda. Bizim de yapmamız gereken, biliyorsunuz, uzlaşma süreci bir süredir devam ediyor ve süreç üzerinde bir süredir emek harcanıyor. Onlara Ermenistan Cumhurbaşkanı'nın beni aradığını ve "Bakın, müzakere sürecinde olduğumuz bir dönemde, bu konuyu şu anda fazla zorlamayın" dediğini söyleyin. Biz pas geçtik. Bu olay şimdi geçmişte kaldı. Neyse, gerçekler bir şekilde ortaya çıkar.

Videonun, Demokratların ara seçimler öncesinde Ermeni toplumunun desteğini alabilmesi için de düzenlenmiş olabileceği ileri sürülüyor.

(soL - Dış Haberler)